Csongor napja van. | 2024.04.16

Időjárás-jelentés

2019-04-30 16:40:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Magasnyomású zóna húzódik az Azori-szigetektől a Brit-szigeteken keresztül Észak-Európa térségéig, a területén jobbára felhő- és csapadékmentes az idő. 
    Észak-Európában helyenként több a felhő, de számottevő csapadék ott sem alakul ki. Közép-Európa, valamint a Balkán-félsziget fölött egy sekély ciklon, illetve egy okkludálódott frontrendszer (amikor a hidegfront utoléri a melegfrontot) okoz csapadékos időt. Csehországban, Németország és Lengyelország déli felén és a Kárpát-medencétől délre több helyen jelentős mennyiségű csapadékot mérnek. 
    A Kelet-európai-síkság északi felén hideg van, a csúcshőmérséklet nem éri el a 10 fokot, sőt helyenként fagypont körül alakul. Norvégiától a Fekete-tengerig lényegesen melegebbet, 20 fok körüli értékeket mérnek, de Közép-Európában a felhős, csapadékos időjárás miatt ennél hűvösebb az idő. Kontinensünk legmelegebb része továbbra is az Ibériai-félsziget, ahol a maximum helyenként eléri a 30 fokot. 
    A Kárpát-medence időjárását szerda estig a tőlünk keletre örvénylő sekély ciklon alakítja, áramlási rendszerében kedden nedves, szerdán viszont már száraz levegő érkezik fölénk.

    Előrejelzés az ország területére szerda estig:
    ---------------------------------------------
    Az esti és éjszakai órákban nagyrészt erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, és többfelé várható eső, zápor, a középső és a keleti országrészben elszórtan zivatarok is kialakulnak. 
    Hajnalra nyugaton már csökken a felhőzet, napközben pedig a keleti tájakon is kisüt a nap, megszűnik a csapadék. Ugyanakkor délután északkeleten elszórtan újabb záporok alakulhatnak ki.
    Az északnyugati, északi szél kedden a Dunántúlon, szerdán pedig több helyen megerősödik, szerdán a Zemplénben és a Bodrogközben viharos széllökések is előfordulhatnak.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 17 és 22 fok között valószínű.