Emma napja van. | 2024.04.19

Az MNB 81,6 millió forintra bírságolta a Magyar Cetelem Bankot

2019-04-15 11:23:00

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 81,6 millió forintra bírságolta a Magyar Cetelem Bankot az adósságfék-szabályok, továbbá a kapcsolódó belső szabályozási és adatszolgáltatási előírások megsértése miatt.

    A jegybank hétfői közleményében kiemelte: valamennyi intézményi vizsgálatban kiemelten kezelik és szigorúan szankcionálják a jövedelemarányos törlesztőrészlet számításával kapcsolatos szabályszegéseket, mert a túlzott hitelterhek az ügyfelekre komoly pénzügyi, szociális nehézséget róhatnak.
    Az MNB felidézte azt is, hogy korábban már többször elmarasztalta a Magyar Cetelem Bankot az adósságfék-szabályok megsértése miatt.
    A központi pénzintézet a banknál hivatalból végzett vizsgálatot, amelynek során a 2017. július 1-től kezdődő időszakot tekintette át.    
     A jegybank egyebek mellett feltárta, hogy a Cetelem informatikai rendszereinek beállításai és belső szabályzatai nem álltak összhangban a fogyasztókat a túlzott eladósodástól védő jogszabályi előírásokkal. 
    Az MNB hiányosságokat állapított meg a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) számításával összefüggő kötelező jegybanki adatszolgáltatással, illetve a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) részére történő adattovábbítási kötelezettséggel kapcsolatban is.    
    A jegybank határozatában kötelezte a pénzintézetet, hogy a hitel- és pénzkölcsön-nyújtási, valamint adatszolgáltatási tevékenységét a jogszabályi előírásoknak megfelelően végezze. 
    Az MNB arra is felhívta a figyelmet, hogy a fogyasztók túlzott eladósodásának elkerülését célzó adósságfék-szabályok a hitelfelvételeknél korlátozzák többek között a törlesztőrészletek nagyságát.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó