Csongor napja van. | 2024.04.16

PM: nincs veszélyben a hiánycél

2019-03-08 15:01:00

Semmilyen veszély nem fenyegeti jelenleg az idei évre tervezett 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycélt - így kommentálta Adorján Richárd költségvetésért felelős helyettes államtitkár az államháztartás frissen közzétett adatait az M1 aktuális csatornán pénteken. 

    A Pénzügyminisztérium pénteken közölte: az államháztartás központi alrendszere 67,3 milliárd forint többlettel zárta az év első két hónapját.  
    A helyettes államtitkár szerint az államadósság rátájának csökkenése is folytatódni fog 2019-ben miután tavaly 2,5 százalékponttal mérséklődött a GDP-arányos mutató. 
    A gazdaság tavalyi 5 százalékos növekedése magas adóbevételeket eredményezett, az adókból összesen 400 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába az év első két hónapjában az előző év azonos időszakához képest - mutatott rá Adorján Richárd az első kéthavi többlet hátteréről beszélve. 
    A helyettes államtitkár arra is kitért: vannak jelek, amelyek szerint a növekedés idén 5 százaléknál alacsonyabb lesz, az év első felében azonban az 5 százalék szerinte kitart. Összességében a minisztérium optimista a költségvetés tekintetében - jegyezte meg.