Emma napja van. | 2024.04.19

Új főtitkárt választanak az olasz balközép élére Matteo Renzi után

2019-03-03 08:39:00

Három jelölt közül választhatják meg az olasz Demokrata Párt (PD) új főtitkárát a balközép párt szavazói a vasárnap tartandó előválasztásokon, az új főtitkár a 2018-ban lemondott Matteo Renzit követi a PD-élén.

    A párt hagyománya szerint a választók és szimpatizánsok voksa alapján jelölik ki a PD új főtitkárát, akit azután a március 17-i pártkongresszuson iktatnak be.
    Vasárnap reggel nyolc órától este nyolcig Olaszország mintegy 7000 pontján lehet szavazni a párt irodáiban, illetve az utcákon és tereken felállított standokon.
    Mindhárom jelölt a párt baloldali szárnyát képviseli: a 40 éves Maurizio Martina 2018-tól ideiglenes főtitkárként vezette a pártot egészen tavaly novemberig, korábban a Renzi- és Gentiloni-kormány agrárminisztere volt. Az 54 éves Nicola Zingaretti 2008-tól Róma megye, 2013 óta Lazio tartomány elnöki tisztségét töltötte be. Az 58 éves Roberto Giacchetti pedig a 2018-ban lemondott volt főtitkár, Matteo Renzi emberének számít.
    Február utolsó napjaiban a PD-párttagok között rendeztek voksolást. Ezen a több mint 230 ezer párttag valamivel több mint fele szavazott: Nicola Zingaretti 49,1, Maurizio Martina 35,1, Roberto Giacchetti 11,3 százalékot kapott. A PD jelenleg több politikai szárnyra oszlik: továbbra is erős a Renzi vezette pártcsoport, amely határozott nemet mond az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) való politikai együttműködésre. Nicola Zingaretti azonban ezt nem zárja ki, mivel így a PD erősíthetné a Liga vezette olasz jobbközéppel szembeni ellenállást. 
    A vasárnapi szavazáshoz nem kell PD-tagsággal bírni. Minden 16. életévét betöltött olasz állampolgár szavazhat, valamint az olaszországi tartózkodási engedéllyel és állandó lakhellyel rendelkező külföldiek is. Regisztrálni interneten lehet. A voksolóknak fejenként 2 eurót kell befizetni a párt kasszájába. A győzelemhez az egyik főtitkárjelöltnek több mint 50 százalék szavazatot kell szereznie. Ha ezt egyik jelölt sem tudja felmutatni, második fordulót tartanak a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt között, s akkor már az egyszerű többség is elég lesz.
    A résztvevők szavaznak a főtitkárjelöltek vezette listákra is, ezekről kerül majd ki a PD új országos választmányának ezer tagja.
    Az olasz balközép párt az egyetlen olaszországi erő, amely előválasztást rendez választói között a főtitkár, egyben miniszterelnök-jelölt megválasztására. Az elsőt 2006-ban tartották, akkor több mint 4 millióan szavazó részvételével. Matteo Renzi szintén előválasztással lett a PD főtitkára 2013-ban, több mint 2 milliós részvétel mellett. Az utolsó, 2017-es előválasztást szintén Renzi nyerte meg, de akkor már kevesebb mint 2 millióan voksoltak. A mostani cél az, hogy a csalódott PD-szavazók és szimpatizánsok közül legalább egy millióan adják le voksukat.
    A PD a tavalyi parlamenti választásokon valamivel több mint 18 százalékot szerzett az öt évvel korábbi több mint 25 százalékhoz képest. A 2014-es Európai Parlamenti választásokon a PD 40,8 százalékot ért el, most elemzők szerint ennek a fele is jó eredménynek számítana a párt számára.