Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2018-07-24 18:44:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    
    Az időjárás jellegét tekintve két részre osztható kontinensünk. Európa nyugati felében inkább anticiklonális hatás dominál, arrafelé csapadék- és felhőmentes az idő. Ez alól csak a Brit-szigetek északnyugati része a kivétel, ahol egy hidegfront felhőzetéből esik az eső. A Dél-Olaszország - Kárpát-medence - Fehéroroszország zónában és attól keletre viszont egy alacsonynyomású légörvény miatt erőteljes a gomolyfelhő-képződés, több helyen alakul ki zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás is. A hőmérsékletet tekintve ugyanakkor nincs lényeges különbség kelet és nyugat, vagy észak és dél között: 25, 32 fok a jellemző csúcsérték, ennél melegebb csupán az Ibériai-, valamint a Balkán-félszigeten van. A Kárpát-medence fölé szerda estig átmenetileg szárazabb légtömeg áramlik, csökken a csapadékhajlam.
    
    Várható időjárás az ország területén szerda estig
    -------------------------------------------------

    Általában gomolyfelhős, napos idő lesz, de kedden az ország keleti felében lesznek erősebben felhős körzetek is. Főként a Duna vonalától keletre alakul ki elszórtan zápor, helyenként zivatar. Szerdán arrafelé már csak helyenként várható zápor, zivatar, ugyanakkor az Alpokalja térségében is előfordulhat csapadék. Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik, kedden a Zemplén térségében viharossá is fokozódik, de zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, de kisebb körzetekben 12, 14 fokot is mérhetnek.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 27 és 32 fok között várható.