Gedeon napja van. | 2024.03.28

Magyar-lengyel dzsesszprodukció Budapesten

2018-05-29 09:15:00

Különleges magyar-lengyel dzsesszprodukció színhelye lesz csütörtökön este a fővárosi Columbus Hajó

    Dés András ütőhangszeres Grzegorz Karnas lengyel énekes és Alan Wykpisz bőgős társaságában ad koncertet a Zsidó Művészeti Napok (ZSiMü) keretében a Kapcsolódás (Linking) című koncerten - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.
    Mint az összegzés kiemeli, Dés András, a hazai dzsesszélet egyik legkísérletezőbb zenésze 2015 nyarán játszott először együtt Karnasszal és Wykpisz-sel, és azonnal kiderült, hogy muzikalitásuk, nyitottságuk és a szabad önkifejezés iránti elhivatottságuk termékeny talajt biztosít a közös zenélésre.
    Grzegorz Karnas Magyarországon is számos lemezt készített már a BMC gondozásában. Nemcsak dzsesszénekes, hanem fesztiválszervező, a nyelvek és a kultúrák szerelmese, valamint világutazó is. Sokoldalúsága, egyéni hangja és különleges előadói stílusa összetéveszthetetlen. A trió harmadik tagja, Alan Wikpisz a lengyel dzsessz fiatal bőgős titánja.
    A magyar-lengyel formáció műsora elsősorban Karnas szerzeményeire épül, de a három muzsikus személyiségéből kiindulva az este rengeteg meglepetést tartogat. Mindhárman előszeretettel kalandoznak ismeretlen, felfedezetlen területekre: Karnas varázslatos nyelveken szólal meg, Dés olyan eszközökön dobol, amelyek eddig egész más funkciót láttak el, Wykpisz pedig kreatív basszusalapot biztosít közös zenéjükhöz.