Tivadar napja van. | 2024.04.20

Szakértő: az önkénteseknek és a sok gyakorlásnak is köszönhetők a magyar mentőkutyás sikerek

2018-05-22 11:45:00

Főleg az önkéntes mentőkutyások aktivitásának és a rengeteg gyakorlásnak köszönhetők a magyar mentőkutyás sikerek, de a kiképzők és a kutyák is hozzájárulnak a jó eredményekhez - közölte Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

    Orlik Zoltán azt mondta, Magyarországon 28 éve működik mentőkutyás tevékenység, jelenleg körülbelül hatvan éles helyzetben bevethető profi mentőkutya van, illetve 150-200, akiket nem minden esetben lehet bevetni.
    Hangsúlyozta, az utóbbi időben világhírűvé váltak, a kutyák a világbajnokságokon és éles bevetéseken is óriási eredményeket érnek el. Ezt mutatja a tavalyi Ausztriában rendezett és az idei holland juhászkutya világbajnokság eredménye is - tette hozzá.
    Tavaly bekerültek a 112-es hívószámba, ami azért fontos, mert a rendőrség értesítése nélkül általában nem vonulnak ki helyszínre, így viszont közvetlenül kapják az információt és gyorsabb a folyamat - fogalmazott.
    Kitért arra is, mentőkutya bármelyik kutyából lehet, ha megfelelő az aktivitása és harmonikusan tud dolgozni a gazdájával.