Emma napja van. | 2024.04.19

Palkovics: az ország előtt álló nagy kihívás a technológiai váltás

2018-05-18 12:30:00

A nemzeti innovációs és technológiai miniszter szerint a technológiaváltás az ország előtt álló egyik nagy kihívás, és Magyarországnak jobban kell szerepelnie az innovációval kapcsolatos ügyek támogatásában.

    Palkovics László pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában még miniszterjelöltként azt mondta, a technológiaváltásba a robotizációtól kezdve a digitális technológiák fejlődéséig sok minden tartozik, az ezekre adott válasz az innováció, amelyre az államnak ösztönző rendszereket kell fenntartania. Elmondása szerint az ezzel kapcsolatos források jelentős részét a Magyarországon jelen lévő vállalatok adják, de az államnak fenn kell tartania azokat az ösztönző rendszereket, amelyek segítségével a rendelkezésre álló forrásokat a vállalatok növelni tudják. Emellett az országnak - mint fogalmazott - fókuszálnia kell az innovációs kutatásokra és a következő uniós tervezési időszakban jobban kell szerepelnie, mint eddig.
    A miniszterjelölt beszélt arról is, hogy a magyar gazdaságban túlsúlyban vannak a multinacionális cégek, a kis- és középvállalkozások kevesebb mint 50 százalékát adják a bruttó hazai terméknek (GDP). Ezeknek a vállalkozásoknak, illetve a termékek hozzáadott értékének növekednie kell. Ennek egyik megoldása, hogy saját termékkel jelennek meg a piacon, ehhez viszont kutatás-fejlesztésre van szükség.