Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hétvégén rendezi meg az idei Floralia ünnepet az Aquincumi Múzeum

2018-05-11 08:59:00

Hétvégén rendezi meg az idei Floralia hagyományőrző rendezvényt az Aquincumi Múzeum, amelynek kertjében ebben az évben is életre kelnek az ókor hagyományai.

    A Floralia az Aquincumi Múzeum legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, amelyet 1989 óta minden évben az Aquincum Baráti Kör szervez a múzeummal együttműködve - közölte az intézmény az MTI-vel. A tavaszünnep alkalmából fiatal virágkötők római stílusú kompozícióikkal díszítik fel a teljes romterületet és a múzeumot, a kövezett utcák mentén árusok kínálják portékáikat, a kézműves mesterek asztalainál pedig korabeli edény-, textil-, és ékszerkészítési technikákat lehet megismerni.
    A városi forgatagban római polgárok és rabszolgák jelennek meg, de a legionáriusok, a gladiátorok és még a római kori barbár törzsek életébe is bepillanthatnak a látogatók. Az aquincumi romok közt a hagyományőrző csapatok táborai állnak majd, ahol szemügyre lehet venni a római, germán és kelta harcosok kardjait, pajzsait és sisakjait.
    Az idei Floralia különlegessége, hogy most először a III. kerületi Zsófia utcai, mintegy 2000 éves amfiteátrumban is rendeznek gladiátorviadalokat.
    A nap folyamán továbbá több alkalommal részesei lehetnek a látogatók az improvizációs színháznak is. A rendezvényen különböző időpontokban folytatódik a barbárok és a rómaiak közötti viszálykodás története, amely során kiderül, miért rabolják el a barbárok a római esküvőről a menyasszonyt, vagy milyen stratégiákat dolgoznak ki a római katonák a barbár hordák leverésére.
    A Római Birodalomban az egyik legelterjedtebb tavaszköszöntő, termékenységi ünnep a Ludi Florales, vagyis a Floralia volt. Az ünnepet Flora, a virágok és a virágzás istennőjének tiszteletére tartották jellemzően áprilisban vagy májusban. A hat napon át tartó tánc és mulatozás során a szabadban bőséges lakomákat, cirkuszi játékokat rendeztek és pikáns témájú színdarabokat adtak elő.