Gedeon napja van. | 2024.03.28

KSH: az előzetesen megismertnél hajszálnyival jobban nőtt a kiskereskedelmi forgalom augusztusban

2017-10-24 10:05:47

Augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 4,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét - jelentette kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A második becslés adata 0,1 százalékponttal magasabb az október 4-én kiadott első becslésben közöltnél.

    Továbbra is a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletek forgalma mutatta a legnagyobb, 7,9 százalékos növekedést az első becslésben jelzett 7,7 százalékos helyett, de az üzemanyag-eladások naptárhatástól megtisztított 2,6 százalékos emelkedése némileg elmaradt az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalmának 2,9 százalékos bővülésétől.
    Idén augusztusban a forgalom folyó áron 922 milliárd forint volt. Az előző hónaphoz hasonlítva 0,6 százalékkal nőtt a szezonálisan és naptárhatástól megtisztított forgalom.
    Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.
    Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,1 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,7 százalékkal csökkent.
    A nem élelmiszer-kiskereskedelemben legnagyobb mértékben 13,1 százalékkal a számítástechnikai cikkek forgalma nőtt. Az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelemben 12,7 százalékkal növekedtek az eladások, a gyógyászati termékek eladása 4,9, az illatszereké 9,8 százalékkal emelkedett, de 4,5 százalékkal nőtt forgalom a bútor-, műszakicikk-, valamint 0,6 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli-üzletekben. A forgalom 0,8 százalékkal csökkent a használtcikk-üzletekben.
    Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 3,3 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 24 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,1 százalékkal nőttek.
    Idén január-augusztusban a forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 4,0 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál, a nyers adat 4,1 százalékos emelkedést mutat.