Auguszta napja van. | 2024.03.29

Brit külügyminiszter: ideje elkezdeni a komoly tárgyalásokat

2017-10-16 11:25:14

Ideje elkezdeni a komoly tárgyalásokat az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételeiről - jelentette ki Boris Johnson brit külügyminiszter hétfőn Luxembourgban, röviddel Theresa May kormányfő brüsszeli látogatásának megkezdése előtt, amelynek célja, hogy kimozdítsák a holtpontról az egyeztetéseket.

    "Úgy gondoljuk, itt az ideje hozzálátnunk a komoly tárgyalásokhoz a jövőről és az új kapcsolatról, a mély és különleges partnerségről, amelyet reményeink szerint létrehozhatunk" - mondta Johnson az uniós külügyminiszterek tanácsülése előtt.
    "Indítsuk be a tárgyalásokat, ne húzzuk az időt. Nagyon reméljük, hogy barátaink és partnereink értik az üzenetet, és tényleg megkezdjük a komoly egyeztetéseket" - közölte a tárcavezető.
    Hozzátette: kormánya "nagyon jó" és "tisztességes" javaslatokat tett le az asztalra az állampolgárok jogainak biztosításáról.
    Theresa May brit kormányfő David Davis Brexit-ügyi miniszterrel hétfőn Brüsszelbe látogat, ahol Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Michel Barnier uniós főtárgyalóval egyeztetnek.
    Az Európai Unió csütörtökön kezdődő csúcsértekezletén kellene dönteni arról, hogy történt-e érdemi előrelépés a brit kilépés feltételeiről - elsősorban a pénzügyi kötelezettségek rendezéséről és a külföldi állampolgárok jogosultságainak garantálásáról - folyó jelenlegi, első tárgyalási szakaszban.
    Ettől a döntéstől függ, hogy a bennmaradó huszonhét tagállam vezetői hozzájárulnak-e a továbblépéshez a tárgyalások második szakaszába, amely a szigetország és az Európai Unió jövőbeni viszonyrendszeréről, mindenekelőtt a kereskedelmi kapcsolatokról szól majd. Vezető EU-tisztviselők azonban meglehetősen borúlátó értékeléseket adtak legutóbbi nyilatkozataikban ennek esélyeiről.