Gedeon napja van. | 2024.03.28

Több tucat feltételezett dzsihadistát vettek őrizetbe Isztambulban

2017-10-16 10:49:00

Őrizetbe vette az Iszlám Állam terrorszervezet 39 feltételezett tagját a török rendőrség hétfőn Isztambulban - jelentette a Dogan török hírügynökség.

    Az érintetteket azzal gyanúsítják, hogy anyagilag támogatták az Iszlám Állam Szíriában és Irakban harcoló szélsőségeseit, valamint tagjelölteket közvetíttek ki ottani társaiknak.
    A gyanúsítottak közül 32-en külföldi állampolgárok, a beszámoló ugyanakkor nem részletezi, de a hírügynökségi jelentésből nem derül ki ennél több. Őket várhatóan kiutasítják Törökországból.
    A hatóságok összesen 15 helyszínen tartottak rajtaütéseket és házkutatásokat, amelyek során a terrorszervezethez köthető iratok és adatok kerültek elő.
    Törökországban nem ritkák a hasonló razziák. Az Iszlám Állam az elmúlt két évben számos törökországi terrortámadás elkövetőjeként jelentkezett. Legutóbb szilveszter éjszaka az isztambuli Reina klubban gépkarabéllyal nyitott tüzet az újévet ünneplőkre egy terrorista. Az incidensben 39 ember meghalt, 69 megsebesült.
    Az Ihlas török hírügynökségnek a rendőrségtől szerzett adatai alapján 2016. augusztus 15. és 2017. augusztus 15. között csak Isztambulban 117 razziát hajtották végre terroristák után kutatva. A 649 török állampolgárságú előállítottból 282-őt letartóztattak, 940 külföldit pedig kiutasítottak az országból.