Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az ukrán oktatási törvény elleni ötpárti fellépésről dönt ma a parlament

2017-09-19 08:31:49

Az Országgyűlés ma szavazhat arról az ötpárti támogatással benyújtott határozati javaslatról, amely arra szólítja fel az ukrán elnököt, hogy ne írja alá az ország parlamentje által elfogadott új oktatási törvényt.

    A Ház ülése reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd a településképi kézikönyvek elfogadása határidejének kitolásáról tárgyalhatnak a képviselők, amit a rögtön ezt követő határozathozatalok alatt el is fogadhatnak.
    Ekkor dönthetnek az ukrán oktatási törvény elleni fellépésről is, amit a kabinet és a kormánypártok mellett valamennyi frakcióval rendelkező ellenzéki párt is benyújtóként támogat.
    A Jobbik kezdeményezésére - a fenti két javaslathoz hasonlóan szintén házszabálytól eltérő gyorsasággal - módosíthatják a Büntető törvénykönyvet (Btk.), amivel egységesen 12 évre emelkedhet a korrupciós bűncselekmények elévülési határideje.
    A szavazások után az illetékekről, a közjegyzőkről, a csődeljárásról, valamint a használati minták oltalmáról szóló törvények módosításáról is általános vitákat tartanak.
    A parlament szerdán folytatja munkáját.