Auguszta napja van. | 2024.03.29

Moszkva segítségét kérte Phenjan megfékezéséhez a dél-koreai elnök

2017-09-06 09:47:00

Segítséget kért a nukleáris és rakétakísérletekkel "provokáló" Phenjan megfékezéséhez Vlagyimir Putyin orosz elnöktől Mun Dzse In dél-koreai államfő szerdán Vlagyivosztokban.

    A két vezető a 3. Keleti Gazdasági Fórum alkalmából találkozott a távol-keleti orosz kikötővárosban.
    Mun a kétoldalú megbeszélés kamerák előtt lefolytatott részében rámutatott, hogy a világpolitikai helyzet "nagyon komolyra fordult", és "ellenőrizhetetlenné válhat" az észak-koreai provokációk miatt.
    "Együtt szeretnék működni annak érdekében, hogy Észak-Korea leállítsa provokációit, és hogy megtaláljuk a módját az észak-koreai nukleáris probléma alapvető megoldásának" - mondta.
    Putyin aggasztónak nevezte az észak-koreai nukleáris és rakétakísérleteket.
    Az orosz és a dél-koreai elnök hétfőn telefonon beszélt egymással, és nyomatékosan elítélte Phenjan lépéseit - közöttük a vasárnap végrehajtott kísérleti atomrobbantást -, amely megítélésük szerint "súlyosan sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait, gyengíti a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozását célzó atomsorompó-rendszert, és komoly veszélyt jelent a térség békéjére és biztonságára".
     Putyin akkor közölte Munnal, hogy Moszkva álláspontja szerint "ezt a rendkívül nehéz helyzetet kizárólag a tárgyalások újrafelvételével lehet megoldani".
    A szerdai személyes találkozó alkalmával Mun kijelentette, hogy Dél-Korea Oroszország egyik legjobb partnere a távol-keleti területek fejlesztésében, és hogy elnöksége alatt "minőségileg új szintre" szeretné emelni a kétoldalú kapcsolatokat, ami összhangban áll Szöul "új északi politikájával".