Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: ha az ellenzéken múlna, több tízezer forinttal kerülne többe az iskolakezdés

2017-08-30 12:19:38

A Fidesz-frakció szóvivője szerint ha az ellenzéken múlna, ma is több tízezer forinttal kerülne többe a családoknak az iskolakezdés, nem lenne ugyanis ingyenes tankönyvellátás és gyermekétkeztetés, továbbá pedagógusbér-emelés és iskolafejlesztés sem.

    Az ellenzéki pártok nem támogatták a mindezt biztosító költségvetést - mondta Halász János szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
    A szóvivő szerint a balliberálisok kezdettől támadják az állami tankönyvellátást, és azt szeretnék, ha megint magáncégek nyerészkedhetnének a szektoron.
    Ezzel szemben ma már egymillió iskolás kap ingyen tankönyvet, ami gyermekenként átlagosan 12 ezer forinttal csökkenti a családok terheit - hangsúlyozta, azt is kiemelve, hogy minden eddiginél többet, 79 milliárd forintot fordítanak gyermekétkeztetésre, csaknem háromszor annyit, mint a szocialisták.
    Ha az ellenzéken múlna, pedagógusbér-emelés sem lett volna - folytatta -, az elmúlt években ugyanis sorra utasították el az ezt lehető tevő büdzséket. 
    Kormányzásuk alatt is csak "kihasználták és átverték" a pedagógusokat, közülük több ezret utcára tettek, ráadásul elvettek a tanároktól egyhavi bért is - mondta.
    Hozzátette: 2013 óta átlagosan 50 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, szeptembertől pedig ismét tovább emelkedik. Erre a célra eddig 350 milliárd forintot fordítottak - jegyezte meg a politikus, aki kérdésre megerősítette, a mostani béremelésnél lehet szó differenciálásról.
    Halász János kifogásolta továbbá, hogy az ellenzékiek nem szavazták meg, hogy jövőre 572 milliárd forinttal több forrást kapjon az oktatás, mint a baloldal által utoljára benyújtott, 2010-es költségvetésben.
    Úgy fogalmazott: az MSZP kormányon csak elvonta a pénzt az oktatásból, a Fidesz-KDNP-kabinet azonban folyamatosan pótolja ezt, az állam pedig felelősséget vállal az iskolák fenntartásáért, intézményeket fejleszt.
    A Botka László szocialista miniszterelnök-jelölt múlt hétvégi szegedi szavait firtató kérdésre a frakciószóvivő azt mondta: a Fidesz semmilyen megszorításra nem készül, sosem tett ilyet, ellenben a szocialisták mindig csak a megszorítás politikáját folytatták, és ők kormányon is biztosan ezt tennék.
    Arra a kérdésre, hogy a bíróság másodfokon is igazat adott a DK-nak a tao-pénzek közpénznek minősüléséről, Halász János azt felelte: senki nem titkolt semmit, bírósági ítéletet pedig nyilván végre kell hajtani. Felhívta a figyelmet egyúttal arra, hogy az ügyben a DK-t a Czeglédy ügyvédi iroda képviselte, amelynek vezetője az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselő.
    A Fidesz nyugdíjasoknak szóló programját érintő kérdésre a politikus azt válaszolta: a nyugdíjasoknak nem ellenzéki pártok hazug ígéreteire van szükségük, hanem biztos, őket segítő kormányzásra, "mi ilyen kormányzást biztosítottunk, és ezt tervezzük továbbra is".
    Azzal kapcsolatban, hogy csaknem 87 milliárd forinttal többet költ a kormány terrorelhárításra, a szóvivő azt közölte: Magyarország biztonságához nagyon sok szervezet munkája kell - ebben a Terrorelhárítási Központ kiemelt, fontos szereplő -, a többletforrásra a terrorveszély megelőzéséhez és elhárításához kapcsolódó feladatok hatékony megvalósításához van szükség, a Fidesz pedig támogatja, mert az garantálja Magyarország biztonságát.