Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szent István a mának is utat mutat

2017-08-18 17:50:49

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a hagyományokat folytatva nemzeti ünnepünk tiszteletére kihelyezett megyei közgyűlést tartott, amelynek pénteken Felsőzsolca városa adott otthont. Itt adták át É. Kovács László néprajzkutatónak, képzőművésznek életműve elismeréseként a Rákóczi-láncot.

A rendezvények háza megtelt az ünnepségre.  Megyénk közéletének számos képviselője jött el, többek közt Szinay Attila helyettes államtitkár, Riz Gábor országgyűlési képviselő, Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, polgármesterek, közigazgatási vezetők és érdeklődő polgárok.A Himnusz közös eléneklését követően, mint házigazda dr. Tóth Lajos polgármester köszöntötte a vendégeket. Megköszönte, hogy az idén 20 éve várossá nyilvánított Felsőzsolcát választották a rendezvény helyszínéül. Elmondta, hogy 2010 óta a kormány segítségével nagyot fejlődött a város, s reményét fejezte ki, hogy ez folytatódik a jövőben.

Az ünnepi megyegyűlést sokan megtisztelték jelenlétükkel

„Szent István király munkássága, öröksége olyan tájékozódási pont a világ magyarságának, mint a viharba került tengerészeknek a világító torony,  csak követni kell intelmeit és megmutatja a  helyes utat” – méltatta államalapítónk munkásságát  Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke nyitóbeszédében. Kiemelte, hogy az idők szavát felismerve csatlakozott a  feudális, keresztény Európához, miközben megőrizte hazánk függetlenségét.  A mára nézve is érvényes Szent István célja: „A modern, XXI. századi Magyarország is csak akkor lehet sikeres, ha ragaszkodunk Szent István örökségéhez: egyszerre vagyunk büszke magyarok és az Európai Unió egyenrangú polgárai. 

Figyelmeztetett, hogy nagy királyunk intelmei nem csak az ország vezetőihez, hanem hazánk minden polgárához szólnak. Szorgalmazta az összefogást, egymás értékeinek megbecsülését.  „Ne az okot keressük, hogy miért nem lehet valamit megcsinálni, hanem azt hogyan tudjuk”- kérte a közgyűlés elnöke.

Török Dezső Szent István király párhuzamot volt Szent István kora és a XXI. század feladati közt

„Nem sok olyan ünnepünk van, amelynek tárgyáról elmondhatjuk, hogy nélküle nem lennénk itt. A magyar állam létrehozásának ünnepe ilyen” – emlékeztetett a nap jelentőségére köszöntőjében Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője.  Kiemelte, hogy a mai, viharos világban is ragaszkodnunk kell a keresztény, magyar gyökereinkhez.    Kitért arra, hogy ezen a pontos jelentős eltérés van a konzervatív és a liberális gondolkodás közt, mivel utóbbi számára lényegtelen a nemzeti identitás, céljuk a világállam, amelyet a világcégek uralnak. Nem engedhetjük meg nekik, hogy Szent István örökségét semmibe véve ezt megtegyék.

Csöbör Katalin kiemelte a nemzeti és keresztény örökség védelmének a fontosságát

Utalt arra, hogy otthon csak itthon lehetünk, sehol máshol. Idegenben csak a turistát szeretik, s ha valami nehézség adódik elsőként a vendégmunkásokat küldik haza. „A nyelvünk, a hazánk isteni ajándék, amelynek a megőrzése az egész életünkön át tartó kötelességünk”. jelentette ki.  „A haza lényegében a magyar emberek életereje, hite és nyelve, valamint gondolkodása” –jelentette ki a képviselő, s az alkalmat megragadva kérte, hogy védjük meg értékeinket.

Dr. Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára ünnepi beszédében emlékeztetett, hogy 1017 éve született a Magyar Állam, a keresztény Magyarország, amely  dacolva germánokkal, tatárokkal, törökökkel, Habsburgokkal, nácikkal, szovjetekkel - elpusztíthatatlanul él.

Dr. Vitályos Eszter kiemelte Magyarország újra Európa védőbástyája

„Ma megint Európa védője, a kereszténység bástyája Magyarország. Mert mi magyarok, soha nem adjuk fel a harcot azért, amiben hiszünk, amiért oly sok elődünk ontotta vérét s adta életét” – utalt a párhuzamokra az államtitkár. De ezer év és 50 generáció magyarja áll a hátunk mögött, segítségként.

„Magyarország és a magyarság, minden ellenkező állítással szemben, az elmúlt ezer évben mindig ennek a Szent Istváni intelemnek megfelelően élt”- jelentette ki dr. Vitályos Eszter, aki kérte, hogy tartson ki a hitünk, amely védőpajzsként óvta egykoron Magyarországot, s akár védőpajzsként óvhatja Európát is.

„De azt tudnunk kell: mindannyiunknak van felelőssége abban, hogy lesz-e Magyarországnak újabb ezer éve, élhet-e újabb ötven magyar generáció itt a Kárpát-medencében!” – figyelmeztetett az államtitkár.

 A 94 éves É. Kovács László meghatottan köszönte meg a kitüntetést, mögötte Török Dezső és Bánné dr. Gál Boglárka

A beszédeket követően Török Dezső és Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke átadta a Rákóczi-lánc kitüntetést É. Kovács Lászlónak, amivel sok évtizedes kultúraszervező, népi értékeket mentő, művészeti munkásságát ismerték el.

A megszegést követően Török Dezső kínálja az új kenyeret Riz Gábornak

A történelmi egyházak képviselői megszentelték, megáldották az új kenyeret, amelyet a közgyűlés elnöke és a város polgármestere szegett meg. Az életet jelképező kenyér szeleteivel megkínálták a vendégeket.

A közgyűlés elnöke emléklapot adott át dr. Tóth Lajosnak

Ezt követően a hagyományokat folytatva a közös ünnep emlékére egy emléklapot adott át Török Dezső dr. Tóth Lajosnak, s zárszavában megköszönte a vendéglátást, színvonalas kulturális műsort a közreműködő Csomasz Brass Bandnek, a Zsolca Táncegyüttes és Utánpótlás Együttesének, a Felsőzsolcai Férfi Népdalkör és Rozmaring Népdalkörnek, majd bezárta az ülést. A megemlékezés a Szózat szavaival ért véget.

Nagy sikert aratott a kulturális műsor

Az ünnepi megyegyűlés alkalmából emléktáblát avattak. A hivatalos programot állófogadás zárta. Csöbör Katalin pohárköszöntőjében megköszönte, hogy választókerületének települése, Felsőzsolca adhatott otthont a közös megyei ünnepnek.

Polgármesterek koszsorújában -  középen Török Dezső, balján dr. Vitályos Eszter, jobbján Csöbör Katalin