Auguszta napja van. | 2024.03.29

ÁKK: már teljesült az idei éves lakossági állampapír-értékesítés

2017-07-03 11:19:00

 

Fékezi a lakossági állampapír-vásárlást az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), 0,2 százalékponttal csökkenti a lakossági állampapírok értékesítése után a forgalmazóknak fizetendő jutalékokat azért, hogy lassítsa az állomány-bővülését, ugyanis az idei éves értékesítés már teljesült - mondta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.

 

    Barcza György közölte: amikor 2015-ben elindították a lakossági állampapír-állomány dinamikus építését, akkor kiemelt kamatot és jutalékot adtak a forgalmazóknak és a vásárlóknak. Az éves állománybővülés 30-40 százalékos volt, ami nem lassult le, ezért most már az államadósság egynegyede lakossági állampapírokból áll - tette hozzá.
    Kiemelte, hogy jelenleg nincs szükség ilyen mértékű növekedésre, mert az adósság most már "több lábon áll". Kialakult egy olyan állampapír-piac, amely nem jelent versenyhátrányt az országnak. Így jobban lehet fókuszálni a minőségi javulásra, hogy hosszabb lejáratú állampapírokat vásároljon a lakosság, illetve csökkenjenek az adófizetők terhei - mondta.
    Közölte, a jutalékot nem a lakossági vásárló kapja, hanem a forgalmazó intézet, a jutalék csökkentésével a költségvetés terhei is mérséklődnek.
    Barcza György megjegyezte: az elmúlt két hónap statisztikájából azt látják, hogy a hosszabb - 2 éves vagy az inflációt követő 3 és 5 éves - lakossági állampapírok állománya növekszik, míg a rövidebb futamidejű, fél éves és egyéves lakossági állampapírok állománya stagnál.