Auguszta napja van. | 2024.03.29

Varga Mihály: az egészségügy terén is erősíteni kell az együttműködést Kínával 

2017-06-20 14:56:00

Magyarországnak erősítenie kell az együttműködést Kínával az egészségügy területén, a távol-keleti országot a kormány ezen a téren is kiemelt partnernek tekinti - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden Budapesten, az Egészség kapuja című egészséggazdasági kiállítás konferenciáján.

    A 16 közép- és kelet-európai ország részvételével rendezett konferencián Varga Mihály hangsúlyozta, hogy az egészség a fejlődés egyik alappillére, így az egészségügy a gazdasági fejlődéshez is hozzájárul.
    Kiemelte, hogy a világgazdaság átalakulása közepette új növekedési centrumok jelennek meg, miközben az Európai Unió az alacsony növekedés csapdájába került és a nyugati országok gazdasági növekedése a következő években is 2 százalék alatt maradhat.
    A közép-európai régió országai azonban az uniós növekedési átlag csaknem dupláját is képesek elérni, Magyarország pedig - a támogató gazdaságpolitikának és szabályozási környezetnek köszönhetően - idén és jövőre is 4 százalék feletti bővüléssel számolhat - tette hozzá.
    Varga Mihály kiemelte: a régió az egészségipar terén is jól teljesít, Magyarországon pedig nemcsak jövője, de hagyománya is van az ágazatnak, hiszen az ipari gyógyszergyártást az elsők között indította el, a 20-as évekre pedig a világ egyik legjelentősebb gyógyszergyártó-kapacitását építette ki.     Magyarországon az ipar ágazatai között az egy főre jutó hozzáadott értéket tekintve az egészségügy a harmadik helyet foglalja el, emellett egyre több kutatás-fejlesztési központ jön létre országszerte - mondta.    
    A gyógyszerpiacot belátható időn belül mind mennyiségi, mind minőségi szempontból Kína uralhatja, ezért a két ország együttműködésének erősítése ezen a téren is különösen fontos - hangsúlyozta Varga Mihály.  
    Li Pin, a Kínai Népköztársaság egészségügyi és családtervezési  minisztere kijelentette, hogy Kína a térség államait az Európai Unió fejlődési motorjának tekinti. Hozzátette, hogy az egészségügyi együttműködéseket többek között a szabályozás és a szabványok, a kutatás-fejlesztés és a stratégiaalkotás terén is fejleszteni kívánják.
    A kínai szakminiszter az egészségügy integrációját sürgette más ágazatokkal - többek között a turizmussal, az informatikával és a digitalizációval, a sporttal, valamint az élelmiszeriparral -, emellett az egészségügyben rejlő és rohamosan gyarapodó adatmennyiség, a big data hasznosítását szorgalmazta az "okos egészségügy" megteremtése érdekében.
    A konferencia keretében a két fél képviselői egészségipari, egyetemi és vállalati együttműködésekről szóló megállapodásokat is aláírtak.