Gedeon napja van. | 2024.03.28

MNB: jogsértően nyújtott áruhitelt az OTP Bank ügynöke

2017-06-20 12:00:00

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 12,8 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra, mivel annak függő ügynöke árubemutatóval egybekötött termékértékesítések során pénzügyi szolgáltatást nyújtott - közölte a jegybank a honlapján kedden.

    A jegybank vizsgálata megállapította: a függő ügynök a vizsgált 2 hónapos időszakban több 100 árubemutatóval egybekötött termékértékesítést szervezett, ahol magas áron kínált gyógyászati termékeket. A vizsgálat szerint az ügynök ezek megvásárlásához az OTP Bank áruhitelét közvetítette a fogyasztóknak, akik többségében idős, az átlagosnál érzékenyebb pénzügyi helyzetű és egészségmegőrzési kérdésekben életkoruknál fogva könnyebben befolyásolható ügyfelek voltak.
    A hitelintézeti törvény 2015 decembere óta tiltja, hogy az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés során  - a bankkártyás fizetést kivéve - bárki pénzügyi szolgáltatást nyújtson.
    A jegybank jó egy éve levélben hívta fel a bankok figyelmét: az ilyen rendezvényeken történő hitelezésre vonatkozó törvényi tiltásnak szigorúan érvényt fog szerezni - emelte ki az MNB.