Emma napja van. | 2024.04.19

Az illegális fakitermelés visszaszorításáról egyeztettek az uniós hatóságok

2017-06-09 15:27:00

Az illegális fakitermelés visszaszorításáról egyeztettek öt uniós tagország faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzésért felelős hatóságainak képviselői Magyarországon a napokban - közölte a magyar szakhatóság pénteken az MTI-vel. 

    A konferencia házigazdája a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) volt, amelynek tájékoztatása szerint az egyeztetést Magyarország kezdeményezte. Első alkalommal szerveztek a régióban szakértői szintű egyeztetést a faanyag kereskedelmi lánc ellenőrzéseknél alkalmazott módszerekről és a vizsgálati tapasztalatokról.   
    A rendezvény egyik nagy eredménye, hogy a szakemberek kidolgozták a gyors információátadás és a közös ellenőrzések végrehajtásának részleteit, amelyekkel hatékonyan visszaszorítható az illegálisan kitermelt, valamint a feketén értékesített fa forgalomba hozatala. 
    Az uniós faanyag kereskedelmi láncellenőrzés célja, hogy ne kerülhessen erdőirtásokból származó, illegálisan kitermelt faanyag kereskedelmi forgalomba. Mindezzel ugyanis a csalók egyrészt jelentős károkat okoznak a kitermelés helyének ökoszisztémájában, másrészt megkárosítják a felelős, fenntartható erdőgazdálkodást folytató termelőket. 
    A találkozón öt állam, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország képviselői voltak jelen. A szakemberek kölcsönösen megismerkedhettek az egyes országok gyakorlatának jogi, szakmai és eljárási kereteivel, valamint a fatermékek kereskedelme során felmerülő problémákkal is - tartalmazza a közlemény.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó