Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: tovább erősödnek a kazah-magyar gazdasági kapcsolatok

2017-06-09 14:57:00

 A kazah-magyar gazdasági kapcsolatok további erősítéséről tárgyalt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken Asztanában, Kazahsztán fővárosában.

    A nemzetgazdasági tárca vezetője az asztanai szakvilágkiállítás, illetve az ott nyíló magyar pavilon szombati megnyitására érkezett a kazah fővárosba.
    Varga Mihály magyar újságíróknak elmondta: kazah kollégájával, Timur Szulejmenov gazdasági miniszterrel előkészítették a kormányközi vegyes bizottság munkáját, amelynek következő ülése 2018-ban lesz Budapesten. Szeretnék folytatni a tavaly elért külgazdasági fejlődést, és keresik azokat a lehetőségeket, amelyek ezt segíthetik. Tavaly 16 százalékkal bővült a magyar-kazah külkereskedelmi forgalom, idén pedig az első három hónapban mintegy 30 százalékkal nőtt az elsőző év azonos időszakához képest - ismertette.
    A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a magyar kormány szeretné elérni, hogy Magyarország biztosítsa Kazahsztánnak az európai, főként a közép-európai terjeszkedés lehetőségét, a közép-ázsiai befektetéseket pedig elsősorban Kazahsztánon keresztül kívánják megvalósítani.
    Varga Mihály kifejtette, hagyományosan jók a kapcsolatok Magyarország és Kazahsztán között a gyógyszeripar, az energetika, az agrár- és élelmiszeripar területén. A miniszter arra számít, hogy a szombaton kezdődő, alapvetően az energiahasznosításhoz kapcsolódó világkiállítás megteremti egyebek mellett annak a lehetőségét is, hogy az elektromobilitás területén új együttműködés jöjjön létre.
    A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy a mezőgazdasági befektetési alap, illetve a korábban létrehozott pénzügyi alap új projekteket tud majd indítani a mezőgazdasági és pénzügyi területeken.
    Varga Mihály kitért arra, hogy Kazahsztán létrehoz egy olyan pénzügyi központot, amely kétezer kilométeres körzetben generálná Közép-Ázsiában a pénzügyi befektetéseket, lehetőségeket.
    Magyarországnak nem szabad ebből kimaradnia, a magyar cégeknek, bankoknak, pénzügyi intézményeknek ez olyan új lehetőség lesz, amivel remélhetően élni kívánnak, a magyar kormány ezt segíteni fogja - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter, aki erről is egyeztetett az új Asztanai Nemzetközi Pénzügyi Központ kormányzójával, Kajrat Kelimbetovval.
    Varga Mihály elmondta: a tervek szerint az asztanai expo befejezése után, szeptembertől kezd majd működni a pénzügyi központ. A miniszter kifejtette: bízik benne, hogy már ebben az évben megjelenhetnek magyar partnerek a pénzügyi központban.