Emma napja van. | 2024.04.19

Felerősödtek a harcok a Donyec-medencében, ukrán katonai veszteségek

2017-06-07 15:46:00

 Egyre feszültebb a helyzet a kelet-ukrajnai fronton, az elmúlt napban a Moszkva által támogatott szakadárok 85-ször nyitottak tüzet, aminek következtében nyolc ukrán katona sebesült meg - jelentette szerdán a kijevi hadműveleti parancsnokság.

    A beszámoló szerint a támadások kiterjedtek a frontvonal teljes hosszára, több helyen a minszki megállapodásokban tiltott, 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyvereket vetettek be a szakadárok. Kedd este lakott területet, a Donyecktől mintegy 70 kilométerre északkeletre fekvő, ukrán ellenőrzésű területen lévő Novoluhanszke települést is találatok érték, aminek következtében több épületben keletezett kár, haszonállatok pusztultak el, de polgári lakosok nem estek áldozatul. 
    A jelentések alapján egyik fél sem tartja már magát a legutóbb április elején életbe léptetett tűzszünethez. Az ukrán fegyveres erők 46-os különleges küldetésű zászlóaljának parancsnoka szerdán a Facebookon videofelvételt tett közzé, amelyben csapata tüzérségi támadást intézett a Donyecktől mintegy 90 kilométerre északkeletre fekvő Dolomitne településnél lévő szakadár harcálláspontra. Ukrán sajtóbeszámolók szerint még május közepén válaszcsapást mért az ukrán hadsereg a Donyeck melletti Avgyijivka település ipari övezetében a szakadárok Tuman (köd) nevű alakulatának állásárára, amelyet megsemmisített. Avgyijivka települést kijevi források szerint tavasz óta szinte folyamatosan lövik a szakadárok, és nemcsak a katonai állásokat támadják, de civil létesítményeket is. Ukrán katonai beszámolók alapján Kijev arra következtet, hogy a jelenleg a frontvonal általuk ellenőrzött oldalán lévő Avgyijivkát az orosz támogatású szakadár erők úgynevezett "kúszó előrenyomulással" próbálják elfoglalni.
    A DAN donyecki szakadár hírügynökség szerdán arról adott hírt, hogy egy szakadár fegyveres életét vesztette az elmúlt napban. A szakadár terület "parancsnoksága" arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők 60 alkalommal szegték meg a tűzszüneti megállapodást, és állítása szerint 23 települést ért az általuk megszállt területen támadás.