Auguszta napja van. | 2024.03.29

Feljelentést tesz a Fidesz egy ózdi korrupciógyanús ügyben

2017-05-24 12:01:00

Feljelentést tesz Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke egy ózdi korrupciógyanús ügy miatt.

    Az országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján felidézte: egy kiszivárgott hangfelvételen Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere, az ellenzéki párt alelnöke állítólag a város jegyzőjével és alpolgármesterével arról beszél, hogy egy több mint 400 millió forintos vízminőség-javító tenderen előnyben kellene részesíteni egy céget - amely viszont a másik pályázónál 10 százalékkal drágább ajánlatot tett -, és végül az is kapta a megbízást.
    Németh Szilárd szerint ideje tiszta vizet önteni a pohárba, Janiczak Dávid, a Jobbik elnökének, "Vona Gábornak a vidéki jobbkeze" ugyanis három hete nem válaszol a feltett kérdésekre. Hogy van az, hogy egy olyan párt alelnöke, amely mindig a korrupcióról és az elszámoltatásról beszél, nem áll az emberek elé, és nem mondja el, igaz-e vagy sem a - sajtótájékoztatón is lejátszott - hangfelvétel tartalma? - tette fel a kérdést.
    A Fidesz alelnöke közölte: semmi sem maradhat következmények nélkül, ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz hivatali visszaélés gyanújával, és kéri az ügyészséget, hogy vizsgálja meg a hivatali vesztegetés elfogadásának gyanúját is.
    A Fidesz és a kormány 2010-ben egyértelművé tette, hogy a zéró tolerancia híve a korrupcióval szemben - mondta.
    Németh Szilárdot faggatták CEU-ügyben, amelyről közölte: állnak minden tárgyalás elé, de tudomása szerint még nem érkezett meg az Egyesült Államok oktatási minisztériumától az a levél, amelyre Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vár. Arra a kérdésre, hogy ha például a Velencei Bizottság a felsőoktatási törvény módosításának visszavonását javasolná, megfontolnák-e azt, a képviselő úgy reagált: ő biztos, hogy nem, de nem ő az oktatásért felelős tárcavezető.
    Azzal kapcsolatban, hogy a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége a rezsicsökkentés közzétételi szabályai miatt törvénymódosítást javasol, a Fidesz - rezsicsökkentésért is felelős - politikusa azt mondta: ahol a társasházaknak tisztességes kezelőik vannak, és a tulajdonosok odafigyelnek a tulajdonukra, nagyon jó példákat találni a rezsicsökkentés kimutatásáról szóló jogszabály végrehajtására. Ezért szerinte a továbbiakban is szükség van erre a törvényre, de kész tárgyalni a szakmai szervezettel.