Emma napja van. | 2024.04.19

Balog: 23 milliárd juthat jövőre az intézményi kiválósági támogatásra

2017-05-09 17:20:00

Jövőre 15 milliárddal több, összesen 23 milliárd forint juthat a felsőoktatási kiválósági támogatásra - jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden az Új Nemzeti Kiválóság Programról szóló budapesti sajtótájékoztatón.

    Balog Zoltán azt közölte: a kormány döntése értelmében a 2018. évi költségvetésben plusz 15 milliárd forintot tehetnek az idei 8 milliárd forinthoz, így lesz összesen 23 milliárd forint a felsőoktatási intézményi kiválósági programban.
    A cél az, hogy a felsőoktatási kiválósági programra fordított összeg elérje a felsőoktatási intézményeknek évente adott állami támogatás tíz százalékát. A támogatás feltételeit a minisztériumon belüli bizottsággal állapítják meg - mondta.
    Balog Zoltán közölte azt is, hogy május 5-én megjelentek az Új Nemzeti Kiválóság Program egyéni ösztöndíjpályázatai. Ennek keretében körülbelül kétezer ösztöndíjasnak a 2017/18-as tanévben mintegy négymilliárd forintot biztosítanak. A hallgatók, doktorjelöltek, fiatal oktatók, kutatók ösztöndíjai - a támogatott célcsoporttól függően - havonta nettó 75 ezertől 350 ezer forintig terjedhetnek.
    Az Új Nemzeti Kiválóság Programon keresztül összesen 12 milliárddal támogatják a tudományos utánpótlást, a tudományos életpályát és a kiváló oktatók, kutatók pályán tartását - mutatott rá Balog Zoltán.
    Hangsúlyozta: Magyarország jövője, fejlődése nagy részben azon múlik, hogy sikerül-e értékalapú és versenyképes felsőoktatást teremteni, illetve sikerül-e ezt megerősíteni. A versenykésséghez feltétlenül szükség van a kutatásnak, a fejlesztésnek és az innovációnak az erősítésére.
    A miniszter kitért arra, a kormány 2013-ban elfogadta a területre vonatkozó stratégiát, és azt is eldöntötte, hogy egyre nagyobb összegeket fordít az ország a célra. Szeretnék elérni 2020-ig azt, hogy a GDP 1,8 százalékát kutatásra, fejlesztésre és innovációra fordítsák, 2030-ra pedig a 3 százalékos arányt célozták meg - mondta Balog Zoltán.
     Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke - köszönetet mondva a kormánynak a döntés meghozataláért - arról beszélt, hogy a felsőoktatási kiválósági támogatás "zömmel nem műszerekről szól", hanem hatvan százalék erejéig a humánerőforrás finanszírozásáról. Ez azt is jelenti, hogy az arra érdemes kutatókat a mainál jelentősebben el tudják ismerni anyagilag is - tette hozzá. Kérdésre válaszolva érdemi előrelépésnek nevezte a döntést.