Emma napja van. | 2024.04.19

Mintegy száz afrikai menedékkérő jutott át a marokkói-spanyol határon

2017-05-09 15:01:00

 Mintegy száz afrikai menedékkérőnek sikerült átjutnia illegálisan Marokkóból Melillába, Spanyolország észak-afrikai exklávéjába kedden - közölték a hatóságok.

    Tájékoztatásuk szerint körülbelül 300-an próbáltak meg átmászni a határszakaszt védő dupla kerítésen, ám a határt őrző rendőrök és csendőrök többségüket feltartóztatták.
    Az akcióban három csendőr és három menedékkérő is megsérült, utóbbiakat a vöröskereszt helyi szervezetének munkatársai látták el.
    Legutóbb február elején történt hasonló eset, akkor százan próbálkoztak a kerítés átmászásával, és körülbelül tucatnyian jutottak el a melillai ideiglenes befogadó központba, ahol lehetőségük van menedékkérelmet benyújtani.
    Az Európai Unió határvédelmi ügynökségének (Frontex) adatai szerint tavaly a korábbi évekhez képest kevesebb, mintegy ezer menedékkérő lépett be illegálisan Melilla és a szintén Marokkóba ékelődő másik spanyol exklávé, Ceuta területére. 
    A papírok nélkül érkezőket a spanyol hatóságok nem utasítják ki, amíg ki nem derül, honnan jöttek. Az illegális bevándorlók igazolást kapnak, amellyel egy ideiglenes befogadóközpontba mehetnek.