Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: az áfavisszatérítések jelentősen növelték az államháztartás márciusi hiányát

2017-04-06 17:52:25

 

Az áfavisszatérítések csaknem 200 milliárddal növelték az államháztartás hiányát márciusban, de az éves hiánycél teljesítése nincs veszélyben - mondta az M1 aktuális csatornán Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára.

 

    Közölte, hogy az uniós programokhoz kapcsolódó kiadások is növelték a hiányt: ezek összege a tavalyi 160 milliárd forintnál csaknem 90 milliárd forinttal volt magasabb, ráadásul nem párosult hozzájuk bevétel. 
    Az államtitkár hozzátette: az áfavisszatérítés miatt számítani lehetett arra, hogy az államháztartás számára a március kedvezőtlenebb lesz a korábbi hónapokhoz képest, de a kifizetések felgyorsításával a kormány a szabályok betartására ösztönzi a vállalkozásokat. Hangsúlyozta továbbá, hogy az első negyedévet tekintve az átmeneti visszaesés ellenére is az elmúlt 18 év harmadik legjobb hiányadata a márciusi, áprilisban pedig várhatóan ismét kedvezően alakulnak a bevételek. Banai Péter Benő a foglalkoztatottak számának növekedése miatt a személyi jövedelemadóból származó bevételek növekedésére is számít. 
    Az államtitkár szerint az egyenleg alakulását nem lehet minden hónapban pontosan megtervezni, mivel azok számos tényezőtől - többek között a reálgazdaság alakulásától vagy az Európai Bizottság kifizetéseitől - függenek. Kiemelte viszont, hogy a kormány várakozásai szerint az egész évre tervezett hiánycél nincs veszélyben és egyre több nemzetközi elemző 4 százalék körüli GDP-növekedést jelez idén Magyarország számára.