Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lázár: nem korlátozza a tanszabadságot az új törvény

2017-04-06 17:30:00

 

Az új felsőoktatási törvény nem korlátozza a tanszabadságot, az egyetemi autonómiát, a kutatás szabadságát - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 

    Lázár János kiemelte: az oktatás területén egyenlő esélyeket akarnak, világos versenyszabályokat, hogy a magyar egyetemek versenyhátránya megszűnjön. Kijelentette: az ügyben "készek vagyunk válaszolni" Brüsszelnek, Washingtonnak és Berlinnek is. "Soros György és hálózata" komoly nyomás alá helyezte Brüsszelt, Washingtont és Berlint, "folyamatosan megy a lobbi Magyarországgal szemben", de ezektől a szerveződésektől is megvédjük az országot - hangsúlyozta.
    Kifejtette: felmérték a Magyarországon működő külföldi egyetemeket, ennek eredménye lett egy jelentés, és abból következett a törvény. Más országok szabályozásából látható, hogy az állam a szuverenitási jogával élve mindenhol szabályozza a külföldi egyetemek alapítását, működését - közölte, hozzátéve: úgy látja, az ügyben politikai hisztériakeltés zajlik.
    Lázár János szerint megtörni látszik a konszenzus arról, hogy ha a választott képviselők hoznak egy törvényt, az mindenkire vonatkozik. Közölte: az új szabályozásban azt javasolták, hogy legyen esélyegyenlőség az egyetemek között, fair és normális viszonyok legyenek, legyen tényleges, államilag elismert felsőoktatási tevékenységük a külföldi egyetemeknek a származási országukban, és legyen nemzetközi szerződés a két ország között az intézményről. A CEU meg tud felelni ezeknek a feltételeknek, a szabályozás nem aránytalan, nem diszkriminatív, és átlátható rendszert teremt - vélte.
    Felvetette a kérdést, hogy miért akarja a CEU a törvény jogszerűségét és legitimitását megkérdőjelezni, ahelyett hogy abszolválná a feltételeket. Azt is mondta, hogy "néhány csoportnak" a feszültség gerjesztése az érdeke, nem a helyzet megoldása.
    Kitért rá: az ügyben Magyarországon a nyugodtságnak, a korrektségnek, a higgadt légkörnek kellene uralkodnia, de a következő napokban valószínűleg a "Soros-hálózat nyomulni fog". Pedig jó szabályozást fogadott el az Országgyűlés, el kell magyarázni, erre miért volt szükség, meg kell magyarázni a törvényt, és az ilyen feladatban "már nagy rutinra tettünk szert" az elmúlt években - mondta. Úgy vélte, összességében a migrációs kvóták ránk kényszerítésének előkészítése zajlik. Ha lesz törvény a civil szervezetek átláthatóságáról is, azzal kapcsolatban is lesznek kérdések, fenyegetések, de valójában a kvótákról van szó, és csak felhasználják a CEU ügyét ebben a vitában - jelentette ki.
    A miniszter azt mondta, az Európai Néppártban is elfogadják, hogy vannak, akik másképp gondolkodnak egy kérdésről, az ő feladatuk, hogy korrekt tájékoztatást adjanak, nyugodtan és higgadtan válaszoljanak a felvetésekre.
    Kiemelte: a CEU komoly eredményeket ért el több területen, kialakult egy szellemi holdudvara, amely elfogult az egyetem érdekében, de ők sem vitathatják, hogy a parlamentnek joga van szabályozni, milyen feltételekkel szerezhet egy egyetem működési engedélyt, és a CEU-nak nem okozhat gondot teljesíteni e feltételeket.
    Egy a CEU melletti tüntetéssel kapcsolatos kérdésre Lázár János kijelentette: minden nagyobb megmozduláson, tüntetésen civil rendőrök is vigyáznak a rendre, ez rutinszerű és normális.
    Arra a felvetésre, hogy Áder János köztársasági elnök aláírja-e majd a törvényt, a tárcavezető közölte: az államfő joga ennek eldöntése, "nem illik egy miniszternek ilyen kérdésre válaszolnia".
    Kérdésre közölte: a The Times cikke Magyarország és Lengyelország esetleges kizárása az unióból nem komoly hír, de jelzésértékű, hogy Magyarországra nyomást gyakorolnak a bevándorlás és a migráció kérdésében.
    Arra a felvetésre, hogy Oroszország propagandacélokra eszközként használja-e Magyarországot, Lázár János így válaszolt: "ha eszközöket keres Oroszország, nem ránk gondol", Oroszországnak megvannak a maga eszközei, ha befolyásolni akarja Nyugat-Európát, "nem szorulnak Magyarországra", de Magyarország fontos helyen van a most zajló európai vitákban.
    A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyar kormánynak Soros Györggyel van baja, de ennek nincs köze a CEU-hoz, az ott tanulókhoz és tanítókhoz. Közölte: a magyar származású amerikai üzletembernek a bevándorlással kapcsolatban kifejtett véleménye miatt van vita, de a két ügyet külön kell kezelni. Amit Soros György az illegális bevándorlással kapcsolatban tett az elmúlt években, az Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit sérti. Nem tűrhetjük, hogy valaki bevándorlókat szervezzen a határhoz és kényszerhelyzetbe hozzon bennünket - fogalmazott.
    A miniszter kiemelte: a kormány megállítani akarja bevándorlást, Soros György pedig megszervezni. Nem tartható az sem, hogy a "Soros-féle szervezetek" a magyar állammal perbe szállnak és a határ megnyitására akarják kényszeríteni - jelentette ki.
    Lázár János azt is jelezte: május 10-én tartják a kvótapert az Európai Unió Bíróságán, ahová Magyarország fordult - Szlovákiával együtt -, hogy megakadályozza a kvótadöntés kötelező jellegét. A következő hetekben szerinte arra kell számítani, hogy mind az Európai Bizottságban, mind az Európai Parlamentben nyomás alá akarják helyezni Magyarországot, májusban és júniusban soha nem látott erejű viták lesznek Brüsszellel. A két testület egyes csoportjai, elsősorban a liberálisok, ugyanis el akarják érni, hogy Magyarország vegyen részt a migránsok kvóta szerinti szétosztásában - mondta.
    A miniszter szerint Brüsszelben ebbe a kérdésbe "mindent bele fognak kavarni", a nemzeti konzultációt és az CEU ügyét is. Megjegyezte továbbá, hogy Németország is "velünk ellentétes oldalon áll", így nem meglepő, hogy még kormánypárti politikusok is megszólalnak a kvóta érdekében. Azt is mondta, hogy a vita kétes kimenetelű.