Emma napja van. | 2024.04.19

Nagy Gábor Tamás: a kommunizmus az ember ellensége

2017-02-25 17:59:29

 A kommunizmus az ember ellensége, a kommunizmus 1956 előtti és utáni arca, Kádár és Rákosi lényegében ugyanaz - erről beszélt Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP), I. kerületi polgármester a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott rendezvényen Budapesten szombaton.

    A kormánypárti politikus a budai Várban tartott emlékbeszédében kiemelte: a múlt században, ahol hatalomra jutottak a kommunisták, Oroszországtól Kambodzsáig, Kelet-Európától Kínáig, Kubától Afganisztánig, szisztematikusan irtották az embereket, a világon összesen mintegy százmilliót.
    Számos korszaka, formája volt a kommunista terrornak. Az idei emlékév a kényszermunkatáborokba elhurcolt és ott megsemmisített milliókról szól - tette hozzá a Szentháromság téren a Gulág áldozatainak emléket állító barakk-kiállítás előtt tartott beszédében Nagy Gábor Tamás.
    A Gulág kialakulása és működése Lenin időszakától Hruscsovig tartott. A bolsevik párt már egy 1919-es határozatban leszögezte: "csak egyetlen politikailag helyes lépésünk lehetséges, a könyörtelen harc, a tömeges terror" - emlékeztetett a fideszes politikus.
    Hozzátette: az egyik legfontosabb beismerő vallomást éppen 61 évvel ezelőtt a mai napon, február 25-én az SZKP XX. kongresszusán Nyikita Hruscsov, a Szovjetunió akkori teljhatalmú ura tette. A pártfőtitkár akkor többek között beszélt a "nép ellensége" koncepcióról, amely biztosította a legkegyetlenebb elnyomást.
    Nagy Gábor Tamás arra figyelmeztetett: még mindig vannak, akik azt gondolják, hogy a kommunista rémtettek, bűnök nem az ideológiából fakadtak, csak valamilyen véletlen szerencsétlenség, torzulás következményei. Kizárólag sérült emberek pszichés állapotával magyarázhatók és Sztálin, Rákosi számlájára írhatók.
    Mintha a kommunizmus Hruscsov őszintének tűnő beszéde után képes lett volna a megújulásra. Pedig Hruscsov nem megszüntetni, hanem épp ellenkezőleg, megőrizni akarta a sztálinizmust. Ezt bizonyítja, hogy még abban az évben, 1956-ban brutálisan vérbe fojtották a magyar forradalmat - idézte fel a kormánypárti politikus.
    A kommunizmus 1956 előtti és utáni arca, az ÁVH-s és a pufajkás, Rákosi és Kádár lényegében ugyanaz. A kommunisták 1956-ból semmit sem tanultak és semmit sem felejtettek. Ez lett a vesztük. Mert a vér nyomot hagyott. Kitörölhetetlen nyomot - mondta Nagy Gábor Tamás.
    "Emlékezzünk a mai napon egy bűnös ideológia és egy diktatórikus elnyomó rendszer, a kommunizmus rémtetteire, és gyújtsunk gyertyát az ártatlan áldozatok lelki üdvéért!" - mondta a politikus a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartott beszédében.
    A rendezvény programján szerepelt Matúz Gábor: Nincs kegyelem című filmjének díszelőadása a Szentháromság téren lévő Magyarság Házában.
    Szombaton az ország több pontján is megemlékeztek a kommunizmus áldozatairól és ezen a napon zárul a Szovjetunióba hurcoltak emlékéve. Közép- és Kelet-Európában elsőként a magyar Országgyűlés döntött az első Orbán-kormány idején, 2000-ben a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról. Az első megemlékezéseket 2001. február 25-én tartották az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban, s azóta minden évben voltak ünnepségek. Hetven éve, 1947. február 25-én tartóztatták le és hurcolták el a szovjet megszálló hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát, mentelmi joggal rendelkező országgyűlési képviselőjét.
    A kormány a 2015-ös évet a 70 évvel ezelőtt a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, majd az emlékévet 2017. február 25-éig meghosszabbította.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó