Gedeon napja van. | 2024.03.28

Czibere: 2500 fogyatékos ember költözhet ki a jövő év végéig a nagyobb intézményekből

2017-02-07 16:44:00

 

Mintegy 2500 fogyatékos ember költözhet ki a jövő év végéig a nagy létszámú szociális ellátó intézményekből; a célra a kormány 21,8 milliárd forintot fordít, a pályázatra március 1-jéig jelentkezhetnek az állami, egyházi és civil fenntartók - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Szilvásváradon.

 

    Czibere Károly az idősek és fogyatékosok szilvásváradi otthonában tartott sajtótájékoztató után nyilatkozott az MTI-nek, ismertetve a kormány múlt heti, a kiváltási stratégia módosításáról szóló döntését. Elmondta, az egész uniós finanszírozású program 2023-ig tart, ennek keretében összesen 35 milliárd forintból 4 ezer ember kap esélyt a kiköltözésre.
    Közölte, a cél az, hogy 2036 végéig megszüntessék a nagy intézményeket, az ott lakó, összesen mintegy 20 ezer fogyatékos és pszichiátriai beteg embert pedig családiasabb környezetben helyezik el; a most indított program ennek a folyamatnak a része.
    Azt hangoztatta, a kormány elkötelezett abban, hogy a fogyatékos emberek számára minél nagyobb mértékben biztosítsák az önálló életvitel és a közösségi élet lehetőségét. Arról beszélt, hogy a nagy létszámú, sokszor "uniformizált" szolgáltatásokat nyújtó intézményekből kikerülők nemcsak jobb életminőséget kaphatnak a támogatott otthonokban, hanem jobban is tudnak fejlődni.
    A pályázatra jelentkező intézményekben felmérik, hogy az egyes lakóknak milyen szolgáltatásokra van szükségük az új otthonban, továbbá tervet készítenek az új, akadálymentes ingatlanok kialakítására.
    Emlékeztetett arra, hogy 2011-ben döntött a kormány a kiváltási stratégia elindításáról, és az előkészítés után 2016 elején költözhetett ki az első 660 lakó egy 6 milliárd forintos programnak köszönhetően.
    A kormány a múlt héten egyebek mellett arról döntött, hogy öt évvel lerövidíti, azaz felgyorsítja "a kitagolási folyamatot", nagyobb hangsúlyt kap a helybeli közszolgáltatásokhoz való hozzáférés, valamint a foglalkoztathatóság biztosítása.
    A kormány felvételi tilalomról is döntött; ez azt jelenti, hogy az intézményből már kiváltott lakók helyére már nem lehet új embert felvenni.
    Czibere Károly közölte, egy 2,5 milliárd forintos szakmai, szemléletformáló és érzékenyítő projektet is meghirdetnek, hogy - az eredményes befogadás érdekében - felkészítsék a költözésre a lakókat, a munkatársakat, valamint a lakókörnyezetet.
    Jelezte, a program előkészítése és elindítása előtt konzultáltak a fogyatékosügyi civil szervezetekkel és érdekképviseletekkel, "a semmit rólunk nélkülünk" elvet érvényesítve.