Andrea napja van. | 2024.04.18

Energetikai hivatal: a csütörtöki magyar-orosz megállapodások áttörést jelentenek a Dunaferrnek

2017-02-03 12:10:36

Az orosz többségi tulajdonban lévő ISD Dunaferr Zrt. jövőjét illetően áttörést jelentenek a csütörtöki magyar-orosz kormányközi megállapodások, hiszen azok legalább 20 millió eurós fejlesztést jelentenek a cégcsoportnál - hangsúlyozta a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke Dunaújváros polgármesterével és országgyűlési képviselőjével közös pénteki sajtótájékoztatóján.

    Dorkota Lajos emlékeztetett arra, hogy 2013-ban igen bizonytalannak tűnt a cég jövője, hiányoztak a jövőt biztosító fejlesztések és tömeges elbocsátásoktól lehetett tartani. Tavaly már a tulajdonos 20 millió eurónyi fejlesztést hajtott végre a vállalatnál és a létszámleépítést is visszavonták - tette hozzá.
    Mint mondta, Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki tárgyalása a Vnyesekonombank elnökével, illetve az orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel azt eredményezték, hogy 20 millió eurót meghaladó beruházások lesznek a Dunaferrnél 2017-ben. Megjegyezte: a város és az egész térség jövőjét meghatározó döntés után heteken belül elindulhatnak a konkrét tervezések és a kivitelezések is elkezdődhetnek idén.
    Dorkota Lajos reálisnak nevezte, hogy a tervezett fejlesztések akár 25-30 millió eurót is kitegyenek. Jelezte, hogy a beruházások előkészítésekor nem csak a tulajdonossal, hanem a vállalat szakszervezeteivel is tárgyalni kívánnak, hiszen ők közvetlenül ismerik a fejlesztésre szoruló területeket.
    A MEKH elnöke beszélt arról is, hogy a készülő iparstratégiához folyamatosan információkat szolgáltat a társaság. Úgy vélte, az ebben szereplő e-mobilitás, az ipari rezsicsökkentés és a Paks II. beruházás kijelölhetik a közelgő fejlesztések fő irányát.
    Galambos Dénes (Fidesz) országgyűlési képviselő kiemelte, hogy évekkel ezelőtt a két kohó lebontása és a létszámleépítés volt napirenden, ma pedig már a minőségi acélgyártás felé való elmozdulásról lehet beszélni a Dunaferr esetében.
    A városvezetéssel közös sikerüknek nevezte, hogy elérték a vállalatvezetésnél, a nehéz világpiaci helyzet ellenére a fejlesztéseket helyezzék előtérbe a talpon maradáshoz. Mint mondta, ma már a Dunaferr a hagyományos acélipari termékek mellett új, versenyképes termékek előállítására is képes, aminek eredményeként a vállalat tavaly már nyereséges volt.
    Cserna Gábor fideszes polgármester hangsúlyozta, hogy Dunaújváros a Dunaferr nélkül nem tud létezni, egyértelműen a jövő záloga a cég sikeres és stabil működése.
    Megemlítette, hogy a városvezetés mindig is kiváló kapcsolatot ápolt a cég vezetésével, a tulajdonosokkal, de információik szerint a társaságcsoportnak új tulajdonosa lett. Hozzátette: rövid időn belül fel szeretnék venni a kapcsolatot a dagesztáni születésű orosz üzletemberrel, Kerimov Szulejmannal, hogy a fennálló jó viszonyt továbbra is fenntarthassák.
    A városvezető szólt a paksi bővítésről is, amely jó lehetőségeket jelent a városnak és annak lakóinak, a Dunaferrnek és a térség meghatározó felsőoktatási központjának, a Dunaújvárosi Egyetemnek. Jelezte, hogy pénteken többek között e témakörben is tárgyalnak Süli Jánossal (Néppárt), Paks polgármesterével.
    Az ISD Dunaferr társaságcsoport az ország egyik legnagyobb termelő vállalategyüttese. Éves acéltermelő kapacitása mintegy 1,75 millió tonna. Integrált technológiájának köszönhetően a társaságcsoport az iparági termékek széles körét kínálja, 5325 embert foglalkoztat, de a beszállítókkal együtt több mint 12 ezer ember megélhetését biztosítja.
    A vállalat a 2015-ös évet 272 milliárd forintos árbevétellel és 2,8 milliárd forint EBITDA-val (kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény) zárta. A 2016. évi várható árbevétel eléri majd a 315 milliárd forintot, ehhez 5,8 milliárd forint EBITDA várható.