Emma napja van. | 2024.04.19

FM: Szlovákiában is törzskönyvezhetik a magyar szürkemarhát

2016-12-19 14:36:23

 

A magyar szürke szarvasmarha szlovákiai törzskönyvezéséről és egy nemzetközi szövetség létrehozásának lehetőségéről is egyeztetett Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Csicsai Gáborral, a szlovák Mezőgazdasági Minisztérium államtitkárával Veszprémben - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) hétfőn az MTI-vel.

 

    A találkozón Nagy István jelezte, külföldi igény esetén célszerű lenne, ha a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete koordinálná az állományok tenyésztését és standardizálná a tenyésztési programot.
    Az FM felidézte: a szürkemarha őshonos állatnak számít Magyarországon, ezért magasabb védettséget élvez a törzskönyvezésben és jogszabály rögzíti a tenyészállat és szaporítóanyag forgalmazásának szabályait. A védett őshonos mezőgazdasági állatfajták és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták egyedeit, valamint szaporítóanyagát csak a kiszállítást legalább 15 nappal megelőző bejelentés után, a tenyésztési hatóság engedélyével lehet kivinni.
    2018 novemberétől az új uniós állattenyésztési szabályozás lehetővé teszi a határon átnyúló tevékenységeket, de a tagállami részletszabályok még kidolgozás alatt állnak - olvasható a közleményben.