Emma napja van. | 2024.04.19

A FuturAqua 400 millió forintot fektet a rákkutatásba

2016-11-30 18:24:09

 

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett FuturAqua Nyrt. 400 millió forintot biztosít a HYD Pharma Zrt.-vel kötött együttműködéshez magyar rákellenes gyógyszer klinikai kutatására és fejlesztésére - közölte a HYD Pharma szerdán az MTI-vel.

 

    A forrást részben kutatás-fejlesztési pályázatból, részben tőkepiaci forrásbevonásból kívánja finanszírozni a vállalat. A FuturAqua Nyrt. kedden megtartott rendkívüli közgyűlésén a részvényesek is egyhangúlag jóváhagyták a szerződés tartalmát, az együttműködést.
    A nemzetközi sztenderdeknek megfelelő klinikai kísérlet lefolytatásához a rákkutatással és gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó HYD Pharma már korábban felállította nemzetközi szakértői csapatát - írták. A krónikus limfoid leukémiás (CLL) betegeken végzett vizsgálat várhatóan 2017 első negyedévében indulhat el Szlovákiában, Belgiumban és Szerbiában, összesen 7 centrumban. A vizsgálatok lefolytatása várhatóan másfél évig tart, így az első hivatalos eredmények 2018 végére várhatók - írták.
    A tájékoztatásban kitértek arra, hogy Magyarországon az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) évente mintegy 160 milliárd forintot költ a daganatos betegek kezelésére, amelyből 60 milliárd forint a közvetlen gyógyszerköltség. 
    A HYD Pharma korábbi közlése szerint 1993 óta irányítja a deutériummegvonással kapcsolatos kutatásokat és gyógyszerfejlesztést, piacvezető fejlesztője és gyártója a csökkentett deutériumtartalmú fogyasztói és gyógyászati termékeknek.