Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fővárosi Közgyűlés - Továbbra is új lengyel buszok vásárlását javasolja a városvezetés

2016-06-02 11:26:47

 Továbbra is új lengyel buszok vásárlását javasolja a városvezetés a 3-as metróvonal rekonstrukciója miatt szükséges járműpótlás megoldására - az erről szóló előterjesztésről jövő szerdán dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

    A Tarlós István főpolgármester, valamint Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés - mint korábban - 110 új Solaris autóbusz megvásárlására tesz javaslatot. A további 40 buszt más vonalakról csoportosítanák át, az érintett vonalakon a csaknem húszéves járműállomány felújítása és forgalomba állítása mellett.
    E döntés esetén a járműpótláshoz szükséges 150 autóbusz forgalomba állítása az idén megtörténhet - mutattak rá.
    Az előterjesztésben Solaris Urbino 18 típusú buszok beszerzését javasolják, darabonként 277 ezer euró (87,3 millió forint) áron.
    Ugyanakkor az előterjesztés egyik határozati javaslatában az is szerepel, hogy a járműpótlást szolgáltatásmegrendelés útján biztosítanák, ha a kormány ezt támogatja és az ezzel a konstrukcióval felmerülő többletköltség fedezetét biztosítja. Ha kormány június 20-ig nem nyújt erre vonatkozó garanciát, nem hoz támogató döntést, akkor a főváros a szolgáltatás megrendelését nem támogatja - írták.
    Ennek értelmében a járműpótlást biztosító új, alacsonypadlós, csuklós autóbuszok - BKV Zrt. útján történő - beszerzéséhez szükséges forrást az idei költségvetésből biztosítanák, legfeljebb 9 milliárd 700 millió forint összegig.
    Az előterjesztés szerint a járműpótlás esetleges szolgáltatásmegrendeléssel történő biztosítása kockázatot jelent a 3-as metróvonal felújítása határidőben történő megkezdésére. Kitértek arra: az új buszok beszerzése olcsóbb megoldást jelent, továbbá a pótlási időszak - 3 év elteltével - a BKV Zrt. járműflottájának korszerűsítését is szolgálja és nem eredményezi a cég dolgozói személyi állományában bizonyosra vehető létszámleépítést.
    Felhívták a figyelmet: közgyűlési jóváhagyás hiányában fennáll a lehetősége annak, hogy a járműpótláshoz szükséges autóbuszok nem érkeznek meg időben Budapestre.
    A buszbeszerzés ügye már többször volt a közgyűlés előtt, a legutóbb a május 12-i rendkívüli ülésen Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok, VIII. kerületi fideszes polgármester indítványára halasztották el a döntést a képviselők. Kocsis Máté akkor az előterjesztés napirendről levételét a kormány előző napi, a nemzeti buszgyártási stratégiáról szóló döntésével indokolta. Akkor azt mondta, hogy a kormánydöntés fényében szükséges az egyeztetés.
    A 3-as metróvonal rekonstrukciója a tervek szerint az idén novemberben kezdődne meg, a forgalomba helyezés határideje 2019 júniusának vége.