Gedeon napja van. | 2024.03.28

Londoni elemzők: Oroszország recesszióban marad

2016-02-05 19:10:00

A változatlanul csökkenő olajárak miatt az orosz gazdaság az idei évet is recesszióban tölti, és a tartós visszaesés, valamint a gyenge rubel együttes hatása miatt a dollárban számolt nominális hazai össztermék (GDP) várhatóan a fele lesz a három évvel ezelőtti értéknek - jósolták pénteken ismertetett, jelentősen rontott új előrejelzéseikben londoni pénzügyi elemzők.

    A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays árupiaci elemzői meredeken lefelé korrigálták olajár-prognózisukat, és új előrejelzésük szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára 2016-ban 37 dollár lesz az eddigi előrejelzéseikben szereplő 63 dollár helyett.
    A ház elemzői ehhez igazították az orosz gazdaság idei teljesítményére szóló becslésüket is, és most már 1 százalékos orosz GDP-visszaesést várnak 2016-ban az általuk korábban jósolt stagnálás helyett.
    A cég jövőre 1,5 százalékos növekedést vár az orosz gazdaságban, de ez is rontott előrejelzés: a Barclays eddigi prognózisa 1,9 százalékos orosz GDP-bővülést valószínűsített 2017-re.
    A Barclays elemzői közölték, hogy a rubel további gyengülésére számítanak, aminek komoly gazdasági ára lesz.
    A ház számítási modellje szerint a jelenlegi rubelárfolyam-dinamika alapján a dollárban számolt nominális orosz hazai össztermék az idén ezermilliárd dollár lesz, vagyis kevesebb mint a fele a 2013-ban mért 2100 milliárd dolláros GDP-értéknek.
    A Barclays szerint az energiahordozó-exportból származó bevételek meredek zuhanása miatt az orosz folyómérleg-egyenleg többlete az idén 50 milliárd dollár körüli szintre zsugorodik a tavaly elért 66 milliárd dollárról.
    Az utóbbi időben más nagy londoni házak is folyamatosan rontják az orosz gazdaság teljesítményére adott előrejelzéseiket a csökkenő olajárak miatt.
    A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének iparági elemzői új, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy eddig az orosz hazai össztermék 0,5 százalékos idei visszaesésével számoltak, de ezt a várakozásukat 40 dolláros idei átlagos olajárat valószínűsítő becslésükre építették.
    A cég nyersanyagpiaci stábjának új előrejelzése szerint azonban a Brent hordónkénti átlagára 2016-ban 31,25 dollár lesz, és a JP Morgan londoni elemzői emiatt most már 1,5 százalékos orosz GDP-visszaesést várnak 2016-ban.
    A ház jövőre már növekedésre számít, de szintén lassabb üteműre, mint eddig: felülvizsgált előrejelzése 2017-re 1,5 százalékos orosz GDP-bővüléssel számol a korábbi prognózisaiban szereplő 1,8 százalékos növekedés helyett.
    A JP Morgan londoni elemzői szerint a jelenlegi olajár-folyamatok mellett az orosz államháztartás GDP-arányos hiánya elérheti a 6 százalékot az idén, ha a kormány nem tesz deficitcsökkentő lépéseket.
    A cég szakértői szerint az ennyire alacsony olajárak mellett a gyenge rubel sem javítja jelentősen a költségvetés pozícióit, így az orosz kormánynak végül nagy valószínűséggel kemény kiigazító lépéseket kell majd tennie.
    Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői új prognózisukban közölték, hogy az idén 1,3 százalékos visszaesést várnak az orosz gazdaságban, és 2017-ben is mindössze 0,5 százalékos növekedéssel számolnak.
    A ház saját GDP-követő számítási modellje (GDP Tracker) alapján az orosz gazdaság éves szintre vetített pillanatnyi visszaesési üteme jelenleg 3,5-4 százalék között lehet.
    A Capital Economics londoni elemzői közölték: az általuk várt olajár-dinamika alapján úgy számolnak, hogy a teljes orosz exportbevétel az idén az orosz GDP-érték 3 százalékának megfelelő mértékben zuhan.
    A cég szakértői is arra a következtetésre jutottak, hogy jóllehet a rubel gyengesége valamelyes védelmet nyújthat az alacsony olajárakból az orosz közfinanszírozásra eredő negatív hatások ellen - növelve a dollárban elszámolt olajexport rubelértékét -, ám várhatóan ez sem lesz elég az olajárzuhanás költségvetési következményeinek teljes ellensúlyozásához.
    A Capital Economics londoni elemzői ennek alapján 4 százalékra növekvő idei GDP-arányos államháztartási hiányt várnak Oroszországban, és szintén azt jósolják, hogy költségvetési kiigazító lépésekre lesz szükség a következő években.