Gedeon napja van. | 2024.03.28

Súlyos egészség károsodást okozhat a levegőszennyezés Haifán

2016-02-01 20:11:00

 A szennyezett levegő miatt húsz-harminc százalékkal kisebb a Haifai-öböl szennyezett részein élő csecsemők fejtérfogata - állt egy helyi tudóscsoport jelentésében, amely nagy vihart kavart hétfőn Izraelben.
A Haifai Egyetem kutatásának adatai szerint nem csak a gyermekek testsúlya és fejtérfogata kisebb a súlyosan szennyezett körzetekben, hanem a tüdőrák és a nyirokcsomó-daganat előfordulása is ötször gyakoribb az országos átlagnál. 
    Miután hétfőn a helyi média jelentős figyelmet szentelt az ügynek, a tudósokat hétfőn estére rendkívüli tanácskozásra Jeruzsálembe, a kneszetbe rendelte Jákov Licman egészségügyi és Avi Gabaj környezetvédelmi miniszter.
    A Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja szerint a kutatócsoport csak március elején akarta közzétenni jelentését, de miután egy újságíró vasárnap este az egyik tévécsatornán kiszivárogtatta az eredményeiket, már hétfőn este átadják adataikat az illetékes minisztereknek. 
    A haifai Rambam kórház vasárnap este hírzárlatra kötelezte orvosait az ügyben. A kórház szóvivője szerint nem ismerik sem a szülészeti, sem a koraszülött osztályon a légszennyezettség és az alacsony testsúllyal születő gyermekek számának emelkedése közötti kapcsolatot feltételező kutatás adatait. 
    Móse Kahlón pénzügyminiszter közölte a környezetvédelmi miniszterrel, hogy kész forrásokat átutalni tárcájától a közegészségügy javítása és a haifai levegő szennyezettségének csökkentése érdekében, és minisztersége alatt már eddig is példátlan összeget adott át erre a célra. Számításai szerint 2015-ben már tizenegy százalékkal csökkent az ipari légszennyezés, és 2018-ig a tervek szerint a felére apad.
    Cahi Grószman, az izraeli gyermekorvosok szövetségének főtitkára kijelentette, amíg nem ismer minden adatot, nem nyilatkozik, mert esetleg csak pánikot keltene.
    A haifai polgármester szerint csak ötéves távlatból lehet érvényes tanulságokat levonni a kutatásból, amely viszont csak féléves, nem végleges adatokat tartalmaz. 
    Egy, a katonai rádióban délután megszólaló szakember hangsúlyozta, hogy a levegő szennyezettségén kívül figyelembe kell venni további tényezőket is, például az érintett környéken élők gazdasági helyzetét, dohányzási és életmódbeli szokásait egyaránt.