Gedeon napja van. | 2024.03.28

Intelligens víziközmű-vezérlő rendszert fejlesztett az Édv Zrt.

2016-01-27 10:59:36

 Az Északdunántúli Vízmű Zrt. (Édv Zrt.) 576 millió forint ráfordítással intelligens víziközmű-vezérlő rendszer fejlesztett ki, amely folyamatosan az igényekhez illeszti a hálózat terhelését, ezzel energiát takarít meg és csökkenti a meghibásodások számát - közölte a zrt. szerdán az MTI-vel.

    A társaság tájékoztatása szerint a program a távleolvasás és a térinformatika eszközeit egységbe foglalva valós időben mutatja az ellátás zavarait, a nyomás és áramlásviszonyokat. A hálózatkezelő rendszer a víznyomást mindig az elégséges szintre állítja, ezzel csökken a csövek elhasználódása.
    A felügyeleti modul kezelése nem igényel speciális szaktudást, ugyanakkor a társaság a gyűjtött adatokra támaszkodva olyan programelemeket is kidolgozott, amelyek a vízellátó hálózatok tervezését és költség-szimulációját teszik lehetővé.
    Az Oroszlány-Kisbér regionális vízellátó hálózaton bevezetett rendszer megvalósítását a magyar állam és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatta. A teljes program költsége meghaladta az 576 millió forintot, ebből 314 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként nyert el a vízmű.
    A cég támogatja a szakemberképzést is azzal, hogy a rendszer működésének tanulmányozását lehetővé teszi a felsőoktatási intézmények számára. A rendszert az iparági szolgáltatók részére is elérhetővé teszi, akik felhasználhatják az itt kifejlesztett megoldásokat.
    A zrt. az elmúlt két évben 6 milliárd forintot meghaladó összeget fordított vízminőség javító beruházására. A társaság Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyében 84 településen 310 ezer fogyasztó részére biztosítja az ivóvízellátást és 72 településen 285 ezer ember veszi igénybe szennyvízszolgáltatását.