Csongor napja van. | 2024.04.16

Aggodalmát fejezte ki a franciaországi rendkívüli állapot meghosszabbításával kapcsolatban az Európa Tanács

2016-01-25 17:13:00

 Aggodalmát fejezte ki a novemberi, Párizsban elkövetett terrortámadásokat követően bevezetett franciaországi rendkívüli állapot meghosszabbításával kapcsolatban Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára Francois Hollande francia elnöknek írt levelében - tájékoztatott a strasbourgi székhelyű uniós intézmény hétfőn.

     Az Európa Tanács főtitkára levelében rámutatott, hogy a rendkívüli állapot miatt frissen bevezetett szabályozások túlzottan szabad betekintési lehetőséget biztosítanak a személyes adatokba a végrehajtó hatalom számára, valamint túlzottan megkönnyítik a házi őrizet elrendelését.
    Jagland reményének adott hangot, hogy a folyamatban lévő francia alkotmányos és büntetőjogi reformok továbbra is tiszteletben  tartják az alapvető szabadságjogokat. A főtitkár utalt arra is,  hogy a páneurópai szervezet figyelemmel kíséri  azta  francia vitát is, amely  az állampolgárság visszavonásának lehetséges kiszélesítése körül bontakozott ki
    Thorbjorn Jagland hozzátette, hogy  kész akár jogi segítséget nyújtani a bejelentett reformintézkedéseknek az elfogadott európai emberi jogi normákhoz való igazításához. 
    Franciaország november végén tájékoztatta a strasbourgi székhelyű Európa Tanácsot arról, hogy a terrortámadások miatt bevezetett rendkívüli állapot indokolta alkotmányos és jogi reformintézkedések eltérhetnek az Európai Emberi Jogi Egyezményben leírtakkal, ugyanakkor nem mondanak le bizonyos elidegeníthetetlen alapvető jogokról.
    Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa január elején jelezte, hogy a francia rendkívüli állapot fenntartása kockázatot jelenthet a demokrácia gyakorlására.