Csongor napja van. | 2024.04.16

Spanyolországban két párt is jelezte kormányalakítási szándékát az uralkodónak

2016-01-22 18:10:00

 A spanyol parlament két nagy baloldali pártja, a szocialista párt (PSOE) és a Podemos (Képesek vagyunk rá!) is készen áll arra, hogy egy baloldali koalíciós kormány tagjaként részt vegyen az ország irányításában - közölték a pártok vezetői miután külön-külön megbeszélést folytattak VI. Fülöp spanyol királlyal pénteken Madridban.

    Az uralkodó, jogszabályi kötelezettségeinek megfelelően, az újonnan megalakult parlament minden pártjának megbízottját fogadja a héten, hogy megismerje az ország jövőjével kapcsolatos elképzeléseiket. A tárgyalásokat követően javaslatot tesz a parlamentnek a miniszterelnök-jelölt személyére.
    A pénteki találkozók sorát Pablo Iglesias, a Podemos elnöke kezdte, aki a megbeszélést követő sajtótájékoztatóján bejelentette: támogatják, hogy a szocialista párt vezetésével baloldali kormánykoalíció alakuljon, amelyben ő maga miniszterelnök-helyettesi szerepet kíván vállalni. 
    "Nem lehet várni Rajoyra" - fogalmazott arra utalva, hogy a választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) önállóan nem tudja ismét miniszterelnökké választani jelöltjét a parlamentben, mert nincs meg az ahhoz szükséges 176 szavazata. Véleménye szerint egyből a baloldalnak kellene megpróbálnia kormányt alakítani, mert van egy sor, főként szociális intézkedés, amelyet minél előbb meg kellene hozni.
    Kérdésre válaszolva elmondta: pártja együttműködési szándékát még nem közölte a szocialista párttal, mert arról először az uralkodót akarta tájékoztatni. 
    A PSOE főtitkára a királlyal folytatott konzultáció után bejelentette: amennyiben a Néppárt nem tud kormányt alakítani, a szocialista párt, mint a második legnagyobb politikai erő a parlamentben, magára vállalja ennek felelősségét.
    Kérdésre válaszolva közölte: a Podemos ajánlatáról VI. Fülöp tájékoztatta. Szerinte egyelőre nem időszerű erről beszélni, de ha itt lesz ideje, nyitott a párbeszédre minden párttal. Mint mondta, Spanyolországnak nagy átalakulásra van szüksége, amelyhez konszenzus kell a többi politikai formációval.
    VI. Fülöp péntek délután, utolsóként fogadja Mariano Rajoyt.
    Spanyolországban még sosem fordult elő, hogy az uralkodó ne a választásokból legnagyobbként kikerülő párt jelöltjét javasolja miniszterelnöknek, de ennyire bonyolult belpolitikai helyzetre sem volt még példa.
    A PP-nek 123 képviselője van a parlamentben, a PSOE-nak 90, a Podemosnak 69, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpártnak 40. A többi 28 mandátumon kisebb, főként nacionalista pártok osztoznak, akinek segítsége nélkül a baloldali pártok által felvázolt koalíció sem kerülhet hatalomra.
    Mariano Rajoy nagykoalíció létrehozását ajánlotta a szocialista pártnak és a Ciudadanosnak, amelyet mindketten elutasítottak. A PP ennek ellenére továbbra is fenntartja javaslatát.
    Parlamenti források szerint február első hetében tarthatják meg a kormányfőről az első szavazást, amelyen abszolút többségre, 176 képviselő támogató szavazatra van szükség a győzelemhez. Sikertelen választás esetén a voksolást két nap múlva megismétlik, ekkor már elég a voksolásban résztvevő képviselők egyszerű többségének támogatása is.
    Ha két hónap alatt nem választják meg az új miniszterelnököt, meg kell ismételni a parlamenti választásokat Spanyolországban. Ebben a két hónapban azonban a királynak van lehetősége új miniszterelnök-jelöltet ajánlani a parlamentnek.