Csongor napja van. | 2024.04.16

Varga Mihály: igazságot kell szolgáltatnunk a diktatúra áldozatainak

2016-01-17 15:52:00

Ahhoz, hogy ismét megálljuk a szabadság próbáját, mindenekelőtt szembe kell néznünk a közelmúlt évtizedekig elhallgatott, elhazudott történelmével, és igazságot kell szolgáltatnunk azoknak az embereknek, akik egy könyörtelen diktatúra ártatlan áldozatai voltak; a ma helytállásán múlik Magyarország jövője - mondta Varga Mihály vasárnap Óbudán, a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából tartott ünnepségen.
Az Óbuda-Békásmegyer önkormányzata, Óbuda-Békásmegyer német nemzetiségi önkormányzata és a "Braunhaxler" Egyesület által szervezett megemlékezésen a térség fideszes országgyűlési képviselője, nemzetgazdasági miniszter az Óbudáról és Békásmegyerről málenkij robotra vitt németekre emlékezve hangsúlyozta: mások bűnei miatt kellett szenvedniük a második világháború után a Szovjetunióba kényszermunkára hurcoltaknak.
    Igazságot teremteni csak a múlt feldolgozásával, egységben, egymásért és a nemzetért vállalt felelősséggel lehet - fogalmazott, hozzátéve: együtt, összefogva kell olyan világot építenünk, "amely az áratlanul elhurcoltaknak járt volna".
    A nemzeti kormány ezt tette, amikor visszaállította a magyarság, a család és a munka becsületét - mondta Varga Mihály. Rámutatott: a jelenkor történései bizonyítják, hogy Európának is szüksége van józan útmutatásra, amely egy olyan országból érkezik, mint Magyarország, ezért is kell az itt élő nemzetiségekkel együtt megfogalmazni a jövő feladatait. 
    Kiemelte: képesé kell tenni gyermekeinket arra, hogy felismerjék és legyőzzék bármely diktatúra eszméit.
    "Hiszek abban, hogy akik elviselték a fogság próbáját, elviselik a nehezebbet, a szabadság próbáját is" - idézte Varga Mihály a szovjet munkatáborokat fogolyként megjárt Örkény István író szavait, a legnagyobb történelmi bűnök között említve a magyarországi német lakosság elhurcolását.
    Emlékeztetett arra, hogy alig két évtizede kezdődött meg az igazi szembenézés a 20. század magyar és kelet-európai történelmével, márpedig évtizedek kellenek ahhoz, megszabaduljunk a ránk nehezedő történelmi tehertől.
    Felidézte, hogy a második világháború végén milliókat, Magyarországról százezreket hurcoltak kényszermunkára pusztán származásuk miatt, sokakat megtörve, életükből éveket vagy magát az életüket véve el ezzel.
    Ahogy évszázadokon át közös sorsban osztozott a Magyarországon élő német és magyar lakosság, úgy a diktatúra embertelen logikájának megfelelően osztoztak az elhurcolásban is - jegyezte meg Varga Mihály. Megemlítette: elsősorban a németnek vélteket vitték el, de mivel a fő szempont a létszám volt, sokszor válogatás nélkül, az utcán fogdosták össze az elhurcolandókat.
    Az áldozatok "sorsuk valóságával legyőzték a kommunizmust, mert megmutatták igazi természetét" - hangsúlyozta a miniszter.
    Az esemény előtt kétnyelvű emlékező szentmisét tartottak a közeli Szent Péter és Pál-templomban.