Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nemzetközi jogász: a gazdasági szereplők menthetik meg a schengeni rendszert

2016-01-17 13:01:00

Az Európai Unió nagy gazdasági szereplői számára kifejezetten fontos a schengeni rendszer fennmaradása, és rendelkeznek is olyan érdekérvényesítő képességgel, amellyel megakadályozhatják az EU bukását - vélekedett Tóth Norbert nemzetközi jogász vasárnap az M1 aktuális csatornán.
Kifejtette: az unió egyik célja a belső határok nélküli térség kialakítása. Ugyanakkor a tagállamok 2015-ben 19 alkalommal kérték a belső határellenőrzés visszaállítását, míg korábban csak rendkívüli események - a pápa látogatása, nemzetközi konferenciák - idejére, évente 3-4 alkalommal vezettek be ellenőrzést. Az idén januárban már 3 alkalommal 3 ország jelezte, hogy a határzárat vissza kívánja állítani ideiglenes jelleggel, vagy meghosszabbítaná rendkívüli helyzet miatt - tette hozzá.
    A szakember rámutatott: az unió legnagyobb vívmánya a béke, a tagországok nem vívnak háborút, csak szabályozott kereteken belül versenyeznek, azonban az európai integráció megszűnését megérezné a kontinens. Jelezte: a határellenőrzések visszaállítása több szempontból is hátrányos lenne a nemzetállamok számára: Egyebek mellett sokkal nehezebb lenne a határ menti munkavállalás, a határon vesztegelő kamionok pedig óránként 55 eurós veszteséget szenvednének el.
    Tóth Norbert úgy fogalmazott: ha csak a politikusokon múlna, megbukna a schengeni rendszer. Az európai politikából hiányoznak a nagy egyéniségek, "nem a hatalomtechnikusok, hanem akiknek van víziójuk Európáról" - fűzte hozzá.