Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nem gyűjtik tovább az aláírásokat Merkel ellen a CDU/CSU-frakcióban

2016-01-15 20:06:00

Leállították az Angela Merkel német kancellár menekültpolitikája ellen indított aláírásgyűjtést a Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) parlamenti (Bundestag-) frakciójában, de a kancellárt így is egyre több bírálat éri, pénteken a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) részéről kritizálták a menekültválság rendezéséről alkotott elképzelését.

    Elsőként - még csütörtök este - az RTL német kereskedelmi televízió híradója jelentette, hogy miután nem látnak esélyt a kezdeményezés sikerére, abbahagyták a hét elején kezdett aláírásgyűjtést a CDU/CSU frakcióban. A frakció többsége továbbra is kitart a kancellár mellett, legalábbis a március 13-án három tartományban - Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz, Szász-Anhalt - tartandó helyi törvényhozási választásig - értesült az RTL.
    Pénteken egyebek mellett a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió jelentette, hogy felhagytak az aláírások gyűjtésével. A kezdeményezők azt akarták elérni, hogy a frakció foglaljon állást amellett, hogy meg kell tagadni a belépést a biztonságos harmadik országból érkező menedékkérők előtt. Biztonságos harmadik ország például Ausztria, onnan lép be a legtöbb menedékkérő Németországba.
    A nyílt szembeszállás a kancellárral elmarad, de számos képviselő közös levélben fejti majd ki fenntartásait a Merkel-féle menekültpolitikával szemben, amelynek alapvetése, hogy a menekültválságot nem lehet a német határon megoldani, és ezért nem szabad lezárni a határt a Németországban menedéket kereső emberek előtt. A levelet nem hozzák nyilvánosságra, és a jövő hét elején küldik el a kancellárnak.
    Közben viszont Alsó-Szászország tartomány SPD-s miniszterelnöke, Stephan Weil egy pénteki interjúban azt jósolta, hogy Angela Merkel idén irányváltásra kényszerül, mert a határok tavaly szeptemberi megnyitása ugyan az adott helyzetben emberséges döntés volt, de csak "köztes megoldás" lehetett volna. Azóta azonban az intézkedés tartóssá vált, és így Németország "végzetes módon" a különutas politikát folytató tényező szerepébe kényszerült az Európai Unióban.
    Így miközben a többi tagállam "kárörvendve beszél a (menekülteknek küldött) 'német meghívásról'", a németek úgy érzik, hogy államuk "nem ura a helyzetnek" és az ország a kapacitása határaihoz érkezett - mondta Stephan Weil a Die Welt című lapban megjelent interjúban.
    Vagy sikerül nemzetközi együttműködéssel csökkenteni a Németországba érkező menedékkérők számát, vagy "olyan lépéseket kell tennünk, amelyeket senki nem akar és amelyek ártanak Európának" - mondta a szociáldemokrata politikus. A kérdésre, vajon arra utal, hogy felbomolhat a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet, azt mondta, hogy gondoskodni kell az uniós külső határok biztosításáról és befogadóállomásokat kell kialakítani e határok mentén, különben "megtapasztaljuk a belső határok visszatérését".
    Pénteki német lapjelentések szerint egy hasonló gondolatot fogalmazott meg előző nap Brüsszelben Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter is. A CDU-s politikus a beszámolók szerint azt mondta: "sokan úgy vélik, hogy a menekültválság német probléma, de ha Németország megteszi azt, amit várnak tőlünk, akkor meglátják, hogy nem német, hanem európai problémáról van szó".
    Stephan Weil mellett Angela Merkel szociáldemokrata elődje, Gerhard Schröder is bírálta a kancellár menekültpolitikáját. A Handelsblatt című lapban pénteken megjelent interjúban Gerhard Schröder ugyancsak védelmébe vette a határok szeptemberi megnyitását, viszont hozzátette, hogy utódja "nagy szívvel, de terv nélkül" fogott hozzá a válságkezeléshez, és elmulasztotta hangoztatni, hogy humanitárius szükséghelyzet miatt elkerülhetetlen döntésről, egyszeri esetről van szó.
    Ennek révén az a látszat keletkezett, hogy Németország egyik napról a másikra hatályon kívül helyezte a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírásokat, a nemzetállami határoknak pedig nincsen semmi jelentőségük. Ez veszélyes és helytelen eljárás volt Angela Merkel részéről - mondta Gerhard Schröder.