Gedeon napja van. | 2024.03.28

 Visszatérnek Bajorországba a tiltakozásból a berlini kancellária elé szállított menekültek

2016-01-15 18:15:00

 Két ember kivételével mind visszatérnek pénteken Bajorországba azok a szíriai menekültek, akiket előző nap egy bajor önkormányzati vezető a szövetségi kormány menekültpolitikája elleni tiltakozásul a berlini kancellári hivatal elé szállított.

    A 31 menekült közül egy Berlinben marad, egy pedig Brémába utazik tovább - mondta a tiltakozó akció szervezője, Peter Dreier, Landshut járás elöljárója.
    A Bajorországba visszatérő csoport "végtelenül csalódott", mert nem vidéken, hanem nagyvárosban akarnak élni, és arra számítottak, hogy "Merkel kancellár segít nekik" - mondta a Szabad Választók (Freie Wähler) nevű jobboldali párt politikusa.
    Hozzátette, hogy a visszatérő 29 menekültet továbbra is csoportos szállásokon, menedékkérőkkel együtt helyezik majd el, mert a landshuti járásban nehezen találnának maguknak bérlakást és hajléktalanná válhatnának.
    Peter Dreier csütörtökön szállította az önként jelentkező menekülteket Angela Merkel kancellár hivatala elé. Akcióját a Zöldek és a szociáldemokrata párt (SPD) részéről élesen bírálták, populizmusnak minősítették. Michael Müller, Berlin SPD-s kormányzó polgármestere szerint elfogadhatatlan, hogy a bajor önkormányzati vezető a szolidaritás elvével szembefordulva a fővárosra akarja hárítani a menekültválság kezelésében viselt felelősségét.
    A berlini városvezetés a kancelláriával egyeztetve felajánlotta, hogy csütörtök éjszakára hajlékot biztosít a csoportnak, de a felkínált szállást nem fogadták el. Végül Peter Dreier a saját pénzén szállásolta el a menekülteket egy motelben. Csütörtöki sajtójelentések szerint nem tájékoztatták őket előre pontosan arról, hogy mi vár rájuk a fővárosban, és egyeseket azzal az ígérettel vettek rá az utazásra, hogy Berlinben lakást kapnak.
    Pénteken egyikük indulás előtt az N24 hírtelevíziónak azt mondta, úgy érzi, visszaéltek helyzetükkel, és a szövetségi kormány és Bajorország közötti vetélkedés "eszközévé" tették őket. Megerősítette, hogy az akció szervezői azt állították, hogy Berlinben majd jobb körülmények között élhetnek, mint a landshuti járásban.
    Steffen Seibert kormányszóvivő csütörtökön közleményben reagált az akcióra, rámutatva, hogy a menekültek elhelyezése a tartományok és az önkormányzatok feladata. A szövetségi kormány tudja, hogy a menekültválság rendkívüli teher a tartományoknak és önkormányzatoknak, ezért vezette be az új finanszírozási rendszert, amelyben a szövetségi kormány havonta fejenként 670 euróval járul hozzá a menedékkérők ellátásához a regisztrációtól a kérelem elbírálásáig - tette hozzá. A szövetségi kormány egyebek között azzal is támogatja a tartományokat és önkormányzatokat, hogy szövetségi tulajdonú ingatlanokban 140 ezer férőhelyet alakított ki menedékkérők elhelyezésére - áll a kormányszóvivő közleményében.