Tivadar napja van. | 2024.04.20

Újranyitott egy újabb bár, amelynek terasza a terroristák célpontja volt

2016-01-14 15:53:50

 Három hónappal a 130 áldozatot követelő novemberi párizsi merényletek után újranyitott egy újabb bár, a Le Carillon, amelynek teraszán kilenc embert öltek meg a dzsihadisták.

    Szerda este pezsgővel fogadták a tulajdonosok az első vendégeket a francia főváros X. kerületében, a République (Köztársaság) tértől gyalog néhány percre az Alibert és a Bichat utca sarkán található bárban.
    "Üdvözlünk mindenkit. A Le Carillon megnyitja kapuit. Nincs sok mondandónk. Folytatjuk az életet" - mondta az egyik pincér, mielőtt pezsgőpukkanásoktól lett hangos a bár. 
    A Le Carillon a harmadik kávézó, amely a merényletek óta újranyitotta kapuit. A vele szemben található Le Petit Cambodge nevű étterem, amelynek teraszán hatan vesztették életüket, egyelőre még zárva tart, de a tulajdonosok korábban jelezték, hogy januárban ők is szeretnének megnyitni.
    A sarokkávézó ablakait, amelyek még néhány napja is lövésnyomokkal voltak tele, kicserélték, a terasz számára felszabadították a járdát, ahonnan eltakarították a felgyülemlett virágokat és gyertyákat, de a megemlékezések a járda egy kisebb, elkülönített szakaszán folytatódnak, hasonlóan a támadássorozat többi helyszínéhez. 
    A Le Carillon és a Le Petit Cambodge közötti kereszteződést a helyiek színes lampionokkal és girlandokkal díszítették fel már az év végi ünnepek előtt. Ez a helyszín volt az, ahol november 13-án a háromtagú, úgynevezett teraszkommandó akcióba lépett, köztük a belga Brahim Abdeslam, aki később egy másik kávézónál felrobbantotta magát, valamint a feltétezett főkitervelő, a belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud és egy harmadik, eddig nem azonosított férfi. E két utóbbit november 18-án a kommandósok Saint-Denis-ben egy rajtaütés során megölték. 
    November 13-án, miután a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A X. és XI. kerületben öt kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert. A támadások végén a kommandó egyik tagja, Brahim Abdeslam egy hatodik helyen, a Le Comptoir Voltaire nevű kávézóban felrobbantotta magát, de önmagán kívül nem ölt meg senkit. Eközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg. 
    A La Bonne Biere nevű kávézó, ahol öten haltak meg, volt az első, amely újra kinyitott, december 4-én. A Le Comptoir Voltaire pedig december 16. óta fogadja újra a vendégeket. 
    A francia statisztikai hivatal adatai szerint a merényleteket követő két hétben 25 százalékkal esett vissza a turizmus Párizsban 2014. novemberéhez képest, az Air Francia légitársaság 120 millió euróra becsüli a támadások okozta veszteségét. Az év végi ünnepek idején, amikor a párizsi hotelek általában teljesen megtelnek, 30-40 százalékos volt a visszaesés a szállodaiparban Evelyne Maes, a párizsi régió vendéglátóipari szakszervezete, az UMIH elnöke szerint. A 17 áldozattal járó tavalyi januári merényletsorozat után három hónapig tartott, mire a francia fővárosban a vendéglátásban és a turizmusban minden visszatért a rendes kerékvágásba. 
    A fővárosi múzeumok is megérezték a merényletek hatásait: a Louvre-ba 7 százalékkal kevesebben látogattak el tavaly (8,7 millióan), mint 2014-ben, amikor 9,3 milliós látogatói rekordot döntött a világ egyik legnagyobb múzeuma. A versailles-i kastélyban 4 százalékos visszaesést regisztráltak 2015-ben 7,5 millió érdeklődővel. 
    Franciaországban jelenleg is legmagasabb a terrorkészültség, s február 26-ig rendkívüli állapot van érvényben. Országszerte 100 ezer rendőr és csendőr ügyel a biztonságra, munkájukat 13 ezer katona is segíti, akik közül 6 ezren Párizsban teljesítenek szolgálatot.