Auguszta napja van. | 2024.03.29

A magyar kultúra napja - Kiállítások és díjátadás Szolnokon

2016-01-14 07:21:08

 

Gálaműsorral, kiállításokkal, interaktív könyvtári programmal teszik emlékezetessé a magyar kultúra napját Jász-Nagykun-Szolnok megyében a közművelődési intézmények.

 

    Hagyományos gálaműsor keretében adják át Szolnok legrangosabb díjait január 21-én az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.
    Ugyanott Alföldi tájak, emberek címmel nyílik fotókiállítás január 22-én a szolnoki kulturális központ, a törökszentmiklósi Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és Kulturális Központ, valamint a Jászkun Fotóklub szervezésében. A kiállítást Medgyessy Klára a miklósi kulturális központ megbízott igazgatója nyitja meg.
    Gecse Annabella, a szolnoki Damjanich János Múzeum néprajzi osztályvezetője elmondta Kocsira ládám, hegyibe párnám - Ácsolt és festett ládák a Palócföldről címmel nyílik néprajzi tárlat január 21-én a múzeumban. A kiállításon régi és új kelengyés ládákat, azok történetét mutatják majd be a látogatóknak.
    Czakóné Gacov Katalin, a megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény kommunikáció és marketing igazgatóhelyettese elmondta: Kölcsey és kora címmel tartanak interaktív könyvtári órát a felső tagozatos osztályoknak január 22-én. Ezen a napon indul a tavaly nagy sikerű Nagy olvasási kihívás, Szolnok olvas 2016 program a megyei könyvtárban. A jászberényi Jász Múzeum és a Jászok Egyesülete szervezésében Mária Terézia jászkun megváltást engedélyező oklevelét magyar nyelven, színes tabló formájában mutatják be január 22-én a múzeumban. 
    Kapás János, a túrkevei Finta Múzeum igazgatója elmondta: Talamasz Lajos szobrászművész emlékkiállítását Nagy Szilárd, Kengyel polgármestere nyitja meg január 22-én. A magyar kultúra napját 1989-tól ünnepelik annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén.