Andrea napja van. | 2024.04.18

Tizenhét ország művészei lépnek fel a budapesti cirkuszfesztiválon

2016-01-06 07:58:08

 Tizenhét országból hetvenöt művész lép porondra a csütörtökön kezdődő 11. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál öt napja alatt.

    A Fővárosi Nagycirkuszban zajló nemzetközi mustrán két programbontásban láthatja a közönség a fellépőket: január 7-én és 10-én az A műsor produkcióit, január 8-án és 9-én pedig a B program művészeinek előadását lehet megtekinteni. A gálaműsort január 11-én két alkalommal mutatják be - közölte az intézmény az MTI-vel.
    Mint írják, izgalmasnak ígérkezik az Ukrajnából érkező Szergij Novikov gurtniszáma és az Extreme Fly nyújtószáma, a kolumbiai The Gerlings csoport halálkerék produkciója és a mongol Heejin D előadása. Franciaországból táncos elemekkel fűszerezett rúdszámot mutat be Eonys; a Duo Phykov egy különleges drótszámmal, a Family Urunov pedig egy szabadidomítással született lószámmal képviseli Oroszországot, de a porondra lép a kétszeres monocikli-világbajnok német Paul Chen és az ukrán Dmitro Karlov, az Artists művésze is, aki görgőszámot mutat be. Magyarországot három produkció képviseli: az A műsorban a Trio Power Line formáció, a B műsorban pedig a Silver Power duó erőemelő száma, valamint Biritz Ákos gurtniprodukciója lesz látható.
    Az előzetes tervek szerint a nemzetközi szakemberekből álló zsűri egy arany, két ezüst és három bronz Perrot-díjjal jutalmazza a legjobb produkciókat, de az ítészek maguk is felajánlhatnak különdíjakat, amelyek mellé több hónapos szerződés is járhat. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes bejelentése szerint a legjobb magyar artistaprodukciót a Fővárosi Önkormányzat a 2012-ben alapított Budapest-díjjal jutalmazza majd.
    A zsűriben helyet foglal Fabrice Becker, a Cirque du Soleil kreatív igazgatója, Oleg Csesznokov, a Rosgoscirk művészeti vezetője, Peter Dubinsky, a Firebird Productions tulajdonosa, Eötvös Tibor, az Eötvös Cirkusz alapítója, Valérie Fratellini, a Fratellini Akadémia igazgatója, Helmut Grosscurth, az Európai Cirkuszszövetség (ECA) elnöke, Fabio Montico, a Latinai Nemzetközi Cirkuszfesztivál elnöke, Ljudmila Sevcsenko, az Ukrán Nemzeti Cirkusz igazgatója, valamint Szun Li-li, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója. A zsűri elnöke Eugene Chaplin, a Vevey Comedy Festival elnöke és a kanadai Vaudreuil-Dorion Nemzetközi Cirkuszfesztivál tanácsadója lesz.
    A fesztiválhoz kapcsolódva január 11-én délelőtt a Széchenyi gyógyfürdő Márványtermében megrendezik az Európai Cirkuszszövetség (ECA) konferenciáját, amelyen a cirkuszművészet presztízsének növeléséről, társadalmi üzenetéről és a cirkuszi hang-, fény- és videotechnikai újdonságokról tanácskoznak a szakma hazai és külföldi képviselői. Kiállítással köszöntik a Los Angelesben élő, magyar származású bűvészt, Franz Czeisler Tihanyt 100. születésnapja alkalmából.
    Az első budapesti cirkuszfesztivált 20 évvel ezelőtt, 1996-ban rendezték meg, azóta a cirkuszvilág nagy fesztiváljai között tarják számon.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány