Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az egyiptomi hitszónokoknak kötelező eltiltani a hívőket a forradalom évfordulóján való tüntetéstől

2016-01-05 20:30:00

 Hatóságilag kötelezik az egyiptomi hitszónokokat arra, hogy a most pénteki imán eltiltsák a hívőket a forradalom közelgő évfordulóján való tüntetéstől - adta hírül keddi számában az al-Maszri al-Jóm című napilap.

    A vallásügyi minisztérium által közölt egységesített prédikáció témája "a január 25-i tüntetések tilalma". A tárca az ország központi vallásjogi intézménye, a Dár al-Iftá által kiadott fatvára (vallási rendelet) támaszkodik. A szöveg szerint a Mubarak-rezsimnek véget vető felkelés ötödik évfordulóján az utcára vonulásra való "ördögi felhívás súlyos bűn, amelynek célja az ország romba döntése, az öldöklés és a pusztítás".
    Pénteken továbbá arra szólítják majd fel az imádságon részt vevőket, gondoljanak csak a régió azon országaira, amelyek "a káosz karmai között elenyésztek, és ne felejtsék az általuk élvezett mennyei áldásokat", példaként említve a biztonságot és a stabilitást. A haza óvása a prédikáció szerint nemcsak a koránból származó vallási előírás, hanem hazafias kötelesség is. 
    Mohamed Mohtár Gomaa vallásügyi miniszter arra intette a vallási közigazgatási körzeteket, hogy vonjanak felelőségre minden olyan hitszónokot, aki nem tartja magát az egységesített prédikáció szövegéhez, az illetők nevét pedig juttassák el a minisztériumhoz. A tárca listát készít azoknak az imámoknak a neveiről, akik nem tartják be a központi utasításokat, vagy "bizonyos politikai nézeteket vallanak".
    A január 25-i felkelés idei évfordulóját megelőző forradalmi felhívásokat széles körű, több tucat ember letartóztatása mellett zajló biztonsági előkészületek kísérik. Az elmúlt évek véres zavargásokba torkolló megmozdulásai, így az iszlamista elnököt, Mohamed Murszit 2013-ban elmozdító hadsereg elleni tömegtüntetések gyakran a pénteki ima alatt zsúfolt mecsetekből indultak.