Gedeon napja van. | 2024.03.28

Dömötör Csaba: működnek a kormányzati reformok

2015-12-27 11:35:14

 Működnek a kormányzati reformok, 2016-ban csökken a személyi jövedelemadó, emelkednek a bérek és átalakítják a családi otthonteremtési kedvezményrendszert - hangsúlyozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

    Dömötör Csaba vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, 2016 az adócsökkentés éve lesz, január 1-jétől 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó, valamint 27 százalékról 5 százalékra csökken a sertéshús, valamint a lakásépítés áfája.
    Emellett 10 ezer forintról 12 500-ra nő a kétgyermekes családok gyerekenkénti adókedvezménye, így 60 ezer forinttal is nőhet egy család éves bevétele. Az államtitkár ehhez hozzáfűzte, hogy a családi adózás beváltotta a hozzáfűzött reményeket, a kormány számításai szerint 2011 és 2016 között mintegy 1300 milliárd forint maradhat a családoknál.
    Dömötör Csaba tájékoztatása szerint a diákigazolvány, jogosítvány, személyi igazolvány és lakcímkártya, valamint az egyéni vállalkozói igazolvány kiadása is ingyenessé válik.
    Az államtitkár beszélt arról is, hogy bruttó 111 ezer forint lesz a minimálbér és 129 ezer forint lesz a garantált bérminimum, ez 5,6 százalékos reálbér-emelkedésnek felel meg a minimálbérnél, ekkora mértékű növekedés 13 éve nem volt. Emellett növekszik a közszférában dolgozók bére is, a fegyveres és rendvédelmi dolgozóknál az idei 30 után jövőre 5 százalékkal lesz nagyobb a fizetés, valamint 15 százalékkal növekszik a felsőoktatásban dolgozók bére. Emellett egyebek mellett 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos kap magasabb bért, a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedik - sorolta.
    Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jövőre átalakítják a családi otthonteremtés kedvezményeinek rendszerét, ennek keretében 27-ről 5 százalékra csökken az új lakások és házak építésének áfája, valamint, ha valaki saját maga építi fel új otthonát, akkor 5 millió forint erejéig az áfát is visszakaphatja.
    Az államtitkár beszélt arról is, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény keretében egy gyermeknél 600 ezer forint, két gyereknél 2,6 millió forint, három gyermeknél pedig 10 millió forint támogatást adnak, utóbbi esetben egy ugyanekkora összegű, 25 éves futamidejű maximum 3 százalékos kamatozású hitelt is igénybe vehetnek. Ennek feltétele a büntetlen előélet, valamint az, hogy a vállalt gyermekek szülei házasságban éljenek, de egyedülálló szülő is kérheti a támogatást. Hozzátette: azok is kérhetik a támogatás, akiknek már megszületett a gyermeke, azzal a feltétellel, hogy ha korábban kaptak már hasonló segítséget, akkor annak összegét le kell vonni a mostaniból - tette hozzá.