Rudolf napja van. | 2024.04.17

Bukaresti tűzvész - Ismét emelkedett az áldozatok száma

2015-12-22 09:31:23

 

Csaknem nyolc héttel a tragédia után az október 30-i bukaresti tűzvész újabb sérültje halt meg egy angliai kórházban, és ezzel 63-ra emelkedett a halálos áldozatok száma - közölte kedden a román média.

 

    Ez már a 12. haláleset a 40 sérült között, akit külföldre szállítottak kezelésre.
    A bukaresti Colectiv klubban kitört tűz miatt a tragédia éjszakáján 27-en haltak meg, több mint 150 ember pedig füstmérgezéssel és égési sérülésekkel került kórházba. Azóta további 36 ember halt bele sérüléseibe, a mérgezés utóhatásaiba, illetve a fellépő szövődményekbe.
    A román egészségügyi minisztérium szerint a sérültek közül 33-an még mindig kórházban vannak, közülük 12-en Bukarestben, egyikük állapota még mindig válságos.
    A bukaresti tűzvész sérültjei közül nyolcat Belgiumban, négyet Hollandiában, hármat Nagy-Britanniában ápolnak, míg ausztriai, izraeli és németországi kórházakban két-két sérültet kezelnek.
    Közben a liberális hátterű Adevarul című lap kedden arról számolt be, hogy az egyházba vetett bizalom is csorbát szenvedett a tűzvész miatt. A lap az Inscop közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérésére alapozva azt írta, hogy a román ortodox egyházba vetett bizalom két hónap alatt a korábbi 61-ről 56 százalékra esett amiatt, hogy a tragédia után Daniel pátriárka kétértelmű nyilatkozatokat tett, és késve fejezte ki együttérzését az áldozatok családtagjainak, egyes vallástanárok pedig arról beszéltek diákjaiknak, hogy az áldozatok megérdemelték sorsukat, mert a rockzene valójában a sátánizmus egy formája.