Emma napja van. | 2024.04.19

ELTE: támogató központ a fogyatékkal élő hallgatóknak

2015-12-12 15:02:40

 

Elsősorban gyógypedagógiai és informatikai segítséget biztosít az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) új Fogyatékosügyi Központja a tanulási zavarral küzdő, látássérült, mozgáskorlátozott, hallássérült, illetve az autizmussal vagy beszédsérüléssel élő hallgatók számára.

 

    Az egyetemnek az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írták: az ország első ilyen jellegű központjában a tanuláshoz és önálló élethez szükséges fejlesztő támogatást, ezáltal egyenlő esélyt biztosítanak a speciális igényű hallgatóknak tanulmányaik alatt.
    A Fogyatékosügyi Központ munkatársai gyógypedagógiai és informatikai oktatást és tréningeket nyújtanak a hallgatóknak. Tanítják a Neptun tanulmányi rendszer és képernyőolvasó programok használatát, szociális-kommunikációs készségfejlesztést végeznek, szervezési stratégiákat dolgoznak ki, domború ábrákat és hangostérképet készítenek, segédkeznek a könyvtárhasználatban, tanulási technikákat segítenek elsajátítani, továbbá speciális szoftvereket telepítenek. A központ tevékenysége kiegészíti a karonként működő fogyatékosügyi koordinátorok munkáját, a karokon ugyanis elsősorban a mentességek megadását, az akadálymentes oktatás megszervezését, a vizsgákra a többletidő biztosítását intézik.
    A központ elsődleges célcsoportja a tanulási zavarral küzdő, a látássérült, a mozgáskorlátozott, a hallássérült, illetve az autizmussal vagy beszédsérüléssel élő hallgatók.
    A szervezet szoros kapcsolatot tart fenn a hallgatói önkormányzattal, a karok oktatóival, az egyetemi és kari könyvtárakkal, az esélyegyenlőségi bizottsággal, az Életvezetési Tanácsadóval, a kancellária beruházási és üzemeltetési igazgatóságával, a karrierközponttal, a kollégiumokkal és a sportközponttal - emelték ki.
    Az intézményben jelenleg 304 speciális igényű hallgató tanul. Scheuer Gyula kancellár támogatásával az ELTE Hallgatói Szolgáltató és Sportközpont részeként létrehozott Fogyatékosügyi Központot az egyetem saját forrásból finanszírozta.