Gedeon napja van. | 2024.03.28

EURO-2016 - Storck elkerülné a házigazdát, a címvédőt és honfitársait

2015-12-12 15:01:37

 A magyar labdarúgó-válogatott német szövetségi kapitánya, Bernd Storck örülne, ha csapata a címvédő Spanyolországgal, a házigazda Franciaországgal, valamint a világbajnok Németországgal sem kerülne azonos csoportba a jövő évi Európa-bajnokság szombati, párizsi sorsolásán.

 

    Az Európa-bajnoki részvételt 44 év után kiharcoló magyar csapat edzője a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) honlapjának adott hosszú interjúban kifejtette: a kijutás nem csak a sportágon belül jelent hatalmas lépést, hanem egész Magyarországot felrázta. "A szkeptikus és negatív emberek körében is nagy volt az eufória. De nem szabad a babérjainkon ülnünk, ez nagy hiba lenne. Az utunk még csak most kezdődik, folytatnunk kell, amit elkezdtünk" - vélekedett Storck.
    A júliusi időszakra utalva azt mondta, nem volt célja a szövetségi kapitányi poszt átvétele, és nagyon nehéz dolga volt, mert elődje, Dárdai Pál nagyszerű munkát végzett, ám a továbbiakban már nem irányíthatta a magyar válogatottal és a német Hertha BSC-t párhuzamosan. "Eleinte rendkívül sok előítélettel szembesültem, de Dárdai sokat segített, ez rendkívül fontos volt. A sajtó élesen támadott, nem volt könnyű. A közelmúltban viszont mindez megváltozott, a kijutás után a média nyilvánosan bocsánatot kért. Azt írták, minden pontosan úgy történt, ahogyan jósoltam. Ez nem jelent elégtételt számomra, viszont azt mutatja, hogy a döntéseim nem voltak rosszak - még akkor sem, ha egyik-másik népszerűtlen volt" - magarázta a kapitány.
    Az interjúban felidézték, hogy a magyar válogatottnak a selejtezősorozat utolsó fordulójában reális esélye volt legjobb csoport-harmadikként továbbjutni, de ez a lett-kazah és a török-izlandi meccs végeredménye miatt mégsem sikerült. "Már majdnem összejött a legjobb harmadik hely, ezt csak egy nagyon valószínűtlen eset tudta megakadályozni. Egy világ omlott össze bennünk, a fiúk feldúltak voltak. Másnap találkoztunk, és most már úgy érzem, az ilyen események még inkább egységbe kovácsolták a csapatunkat."
    A Norvégia elleni pótselejtezős párharc sikeréhez Storck szerint jelentősen hozzájárult az OTP Bank Liga 15. fordulójának elhalasztása, mert így jobban és hosszabb ideig tudott együtt készülni a válogatott. Az első meccsel kapcsolatban Király Gábor nagyszerű kapusteljesítményét, a visszavágó kapcsán pedig a korai vezetőgólt és a szurkolók fantasztikus biztatását emelte ki. Elárulta: bár a drukkerek boldogan ünnepeltek, a válogatott - a két nappal korábbi, párizsi terrortámadások miatt - csendesen örült a nagy sikernek. "Az igazi öröm csak másnap jött, amikor ráébredtünk, mit értünk el valójában. Nem csak a magyar labdarúgás, de az egész ország számára. Felébresztettünk egy alvó óriást!"
    A magyar futball hagyományaira utalva a német tréner kifejtette: sokan a jelenlegi válogatott játékosait is Puskás Ferenchez, Bozsik Józsefhez és Kocsis Lajoshoz hasonlítják, pedig az aranykor már régen volt. "Minden sarkon van egy Puskás-szobor. Az edzőtáborban is. Ez szép és jó, az emberek joggal büszkék, de a jövő generációit megtörik, mert túlságosan nagy nyomást helyeznek rájuk. Az a benyomásom, hogy mi most kiléphetünk a régi idők hőseinek hatalmas árnyékából" - magyarázta Storck.
    A szombati, párizsi sorsolás előtt a szövetségi kapitány elsősorban büszkeséget érez, amiért csapata "visszatért a világfutball nagy színpadára". Ezen kívül némi feszültség is dolgozik benne, mert izgatottan várja, kikkel sorsolják azonos csoportba a magyarokat. A rendkívül jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező németeket, spanyolokat és franciákat szeretné elkerülni, de ő is tudja, hogy "ez nem kívánságműsor".
    Azt már most leszögezte, hogy nem fog túlzónak tűnő célokat meghatározni a magyar válogatott számára. "Élvezni szeretnénk az Európa-bajnokságot, és minél tovább el akarunk jutni. Szeretnénk megmutatni a magyar labdarúgást a nemzetközi színtéren, ahol hosszú-hosszú idő után szerepelhet ismét."
    Storck végül arról is beszélt, hogy sokáig anyagi gondok nehezítették a magyar klubcsapatok dolgát, ez a szakmai munkára is rossz hatással volt, és - bár sok tehetséges fiatal futballozik az országban - ezek azt eredményezték, hogy a klubcsapatok rendkívül ritkán jutnak el a Bajnokok Ligája vagy az Európa Liga csoportköréig. "A kivételt a Ferencváros jelenti, ahol Thomas Doll vezetőedző kiváló munkát végez. A klub megújult és professzionálisan működik, az eredmény pedig látható, hiszen a bajnokság egyértelmű esélyesének számítanak" - nyilatkozta a DFB honlapján Bernd Storck.
    Az Európa-bajnokág csoportsorsolása szombaton 18 órakor kezdődik.